Ontwerper Chris Kleverwal (links) en voorzitter Niels Rouwhorst bij de dubbelzinnige rioolrat. Foto: Barbara Pavinati
Ontwerper Chris Kleverwal (links) en voorzitter Niels Rouwhorst bij de dubbelzinnige rioolrat. Foto: Barbara Pavinati
Bloemencorso Lichtenvoorde

Zieuwentseweg bouwt dubbelzinnige rioolrat

'De rat zit in een riool en het lichaam zelf is een riool'

Door Barbara Pavinati

LICHTENVOORDE – Ze hebben op verschillende locaties aan de Zieuwentseweg gestaan, maar bouwen nu al twintig jaar op nummer 28. Corsogroep Zieuwentseweg bouwt voor de gezelligheid en een topnotering. Dit jaar doen ze mee met hun 49ste ontwerp genaamd Rioolrat. Ze hebben nog nooit gewonnen, maar zijn wel tweede en derde geweest en ook laatste. Voorzitter Niels Rouwhorst:"We hebben niet echt een bepaalde stijl en dat is een bewuste keuze. Elk jaar kiezen we opnieuw voor een ontwerp dat gedragen wordt door de hele groep."

De vijftienjarige Chris Kleverwal heeft dit jaar het ontwerp Rioolrat gemaakt voor de open inschrijving van de groep. "Met een vriend was ik voor een schoolopdracht een maquette aan het bouwen. Tijdens de gymles dacht ik zomaar aan het woord rioolrat. Dat heb ik op aanraden van die vriend uitgewerkt. Ik ben bij vijf corsogroepen langs geweest en uiteindelijk heeft de Zieuwentseweg het uitgekozen. Rioolrat is dubbelzinnig. De rat zit in een riool en het lichaam zelf is een riool. In het riool zijn bouwvakkers aanwezig. Er ontstaat een lek en daar schrikt de rat van. Dan begint het spel van de figuratie. Een vriend van mij helpt mee met de figuratie. Hij speelt er ook in mee. De corsogroep regelt de aankleding en kleding."

Niet alleen de buurt
Sinds hij als ontwerper gekozen is, bouwt Chris zeker vier avonden per week aan de wagen. Chris: "Het is een leuke groep. Ik ben er goed door opgenomen. Ze helpen bij de dingen die ik nog moet leren." Niels: "Van oorsprong is deze groep van mensen die aan de Zieuwentseweg wonen. Nu komen ze van verschillende plekken uit Lichtenvoorde. Het is niet meer alleen de buurt, maar ook familie en vrienden. Het is een groep met mensen van alle leeftijden. We zien de afgelopen 5 jaar een groeiende lijn jonge bouwers en plakkers. Wij verwachten deze lijn door te trekken en dit jaar 140 mensen te verwelkomen tijdens het plakweekend."

Voor het eerst kinderwagen
Dit jaar bouwt de groep voor het eerst een kinderwagen. Het is ook een rat. Hij is gebaseerd op Ratatouille van de Disneyfilm. Silke (12):"Ik ben blij dat er nu eindelijk een kleine wagen is. Bij de grote wagen mochten wij nooit de steigers op en mochten we alleen helpen bij het lagere gedeelte en met kontjes kniepen. Nu mogen we ook bouwen." Cindy Rouwhorst vertelt: "De kinderen gaan het bouwen voornamelijk zelf doen. Ze krijgen daarbij hulp van de bouwers van de grote wagen. Het is de bedoeling dat ze leren hoe ze zelf een wagen moeten bouwen. We beginnen bewust niet te groot. Dit is het eerste jaar. Als het een succes wordt, krijgt het misschien volgend jaar een vervolg."

Volgend jaar vijftig jaar
"Bij het bouwen van een wagen gaat veel tijd zitten in het vergaren van de financiële middelen voor de uitvoering van het ontwerp. Naast de bouw van de wagen worden er ook duizenden uren gespendeerd aan het werken op festivals en andere evenementen. We zijn ook drukdoende met een nieuw onderkomen om ook de toekomst van de groep te waarborgen. Als klap op de vuurpijl bouwen we volgend jaar de 50ste wagen. Daar zijn ze nu al mee bezig. Wij hopen natuurlijk dat we ook ooit op de hoogste trede komen te staan."

Meer berichten