Monique Verberk (met fietspartner Ad) hoopt zoveel mogelijk 'steentjes' bij elkaar te fietsen voor het aangepaste woonhuis in Tamanredjo. Foto: An Verberk
Monique Verberk (met fietspartner Ad) hoopt zoveel mogelijk 'steentjes' bij elkaar te fietsen voor het aangepaste woonhuis in Tamanredjo. Foto: An Verberk

Monique Verberk doet mee aan garage-sale voor Stichting Grietjebie

LICHTENVOORDE - Op vrijdag 23 augustus houdt de wijkvereniging Hooiland een garageverkoop voor particulieren. Overal in de wijk hebben buurtbewoners hun tuin of garage geopend om hun overbodige of zelfgemaakte artikelen aan belangstellenden te verkopen. Ook bij De Schoppe in de Ontmoetingstuin zijn er kraampjes. Een ervan wordt bemand door de licht verstandelijk beperkte Monique Verberk. Zij hoopt met de verkoop van haar spullen een mooie bijdrage te kunnen leveren aan haar sponsorfietstocht voor het goede doel: een nieuwbouwproject in Suriname voor meervoudig gehandicapte jong-volwassenen.

Een beperking hebben; lichamelijk, verstandelijk of beide, maakt het leven moeilijker. In Nederland hebben we het relatieve geluk van een zorgstelsel waarbinnen ruimte is voor het bieden van op de behoefte aangepaste zorg en begeleiding. In Suriname is dat anders. Geen overheid die zorg draagt voor de financiering van de nodige zorg. Gehandicapten die geen ouders of familie hebben die voor hen willen zorgen, worden aan hun lot overgelaten. Acht jongeren met een meervoudige handicap hebben geluk; zij vonden onderdak in een oud woonhuis in Tamanredjo, een dependance van de Mr. Huberstichting in Paramaribo. De situatie is voor Nederlandse begrippen echter totaal onaanvaardbaar; hoge drempels, stapelbedden, brandgevaarlijk. De bewoners, waarvan twee rolstoelafhankelijk, worden op de grond met koud water afgedoucht, een warmwatervoorziening is er niet. Voor voeding en kleding is men grotendeels afhankelijk van donaties. Incontinentiemateriaal is zelden voorhanden. Wie kan, zit dus uren op een postoel.

Monique Verberk trekt zich het lot van deze mensen aan. Zij fietst als deelnemer aan de Nijmeegse Freedom Tour op 7 en 8 september twee maal veertig kilometer voor deze bewoners omdat ze ook hen, net als zij zelf heeft, een goede woonsituatie gunt. Zij fietst voor Stichting Grietjebie, een fonds dat kleinschalige projecten ondersteunt voor mensen met een verstandelijke beperking in Suriname. Met de opbrengst wil men de Mr. Huberstichting helpen om de nieuwbouwplannen te realiseren.

Monique hoopt dat veel lezers zich het lot van deze jongeren aantrekken en op vrijdag 23 augustus tussen 11.00 en 17.00 uur langskomen in de Ontmoetingstuin om haar actie te ondersteunen. Niet in gelegenheid om langs te komen? Iedere gift is welkom op rekeningnummer NL07RABO 0132596504 ten name van Grietjebiefonds Suriname onder vermelding van 'Tamanredjo'.


Meer berichten