Op de foto: Arnout Menting (midden boven), daarnaast Leo de Graaf. Onder v.l.n.r. Manon Wolters, Janick Elfrink, Carel Nijenhuis, Twan Raben, Menno Wolters en Mischa Meekes. Foto: Dinès Quist
Op de foto: Arnout Menting (midden boven), daarnaast Leo de Graaf. Onder v.l.n.r. Manon Wolters, Janick Elfrink, Carel Nijenhuis, Twan Raben, Menno Wolters en Mischa Meekes. Foto: Dinès Quist

Corsogroep Van Reedestraat

Algemeen Bloemencorso Lichtenvoorde

'De oudste club, maar jong van geest'

LICHTENVOORDE - De oudste, nog bestaande, corsoclub van Lichtenvoorde is nog springlevend. Al in 1956 deden zij voor het eerst mee aan het bloemencorso. Al die jaren ervaring stoppen ze dit jaar in een nieuw experiment. Er wordt niets geplakt en alles beweegt. Het semi-transparante ontwerp van Arnout Menting 'Samen een straatje om' moet luchtigheid en lichtheid uitstralen. Deze uitdaging is wel besteed aan de koelbloedige club.        

Door Dinès Quist

Het wordt dit jaar de 64ste keer dat de Van Reedestraat zal paraderen door de straten van Lichtenvoorde tijdens de bloemencorso. Het ontwerp komt van corsogroepslid Arnout Menting; drie enorme gekleurde, langharige honden. Een hele uitdaging want bij dit ontwerp zullen er geen lijmpotten te voorschijn worden gehaald. Er wordt niets geplakt, alle bloemen worden geregen. "De techniek is niet nieuw maar nog niet eerder is dit op zo'n grote schaal en met zoveel bloemen gedaan," vertelt Mischa Meekes, een van de bouwers. Maar liefst 320.000 bloemen zijn er nodig om de lange dreads van de veelkleurige honden vol te rijgen, dat is drie keer zoveel dan ze normaal gebruiken. Zeventien jongens en meiden zullen onderin de wagens handmatig laten bewegen, andere delen worden hydraulisch aangestuurd. "We hopen dat de jury dat op waarde schat." Al is de score niet het hoogste doel van de club, "Plezier is het belangrijkste, waar we ook eindigen we zijn nooit zwaar teleurgesteld," aldus Arnout. Toch weten de senioren binnen de club unaniem precies te vertellen dat ze in 1982 de eerste prijs hebben gewonnen.

Jong en oud hand in hand
Laagdrempeligheid staat al jaar en dag hoog in het vaandel bij corsoclub Van Reedestraat. Zoals de naam al verraadt, kent de club zijn oorsprong bij de bewoners van de Van Reedestraat. Inmiddels komen de leden en aanverwante helpers uit heel Lichtenvoorde, maar dat jong en oud welkom is, is nog steeds niet veranderd. "Wie wil komen helpen is welkom, voor iedereen is er wat te doen," vertelt oud-voorzitter Carel Nijenhuis. "Wil je leren lassen, leren we je dat." Al als kleine jongen ging hij met zijn vader mee, helpen bij de corsowagen. "Zo rol je erin en krijg je het virus te pakken. Er is in de loop van de jaren heel wat veranderd. Vroeger begonnen we drie weken van de tevoren te timmeren en een dag voor het corso te plakken. Nu starten we al begin april en heeft het hout plaats gemaakt voor metaal." De club is misschien wel de oudste maar nog jong van geest. De combinatie ervaring en vernieuwing maakt van de corsogroep een geoliede machine.

Hèlp, nieuwe ruimte
De club heeft nog ideeën voor duizend jaar, maar volgend jaar hebben ze geen bouwlocatie meer. Het humeur versobert bij het idee dat ze volgend jaar niet zouden kunnen bouwen. Als oudste corsogroep van Lichtenvoorde hebben ze een oerkracht om de 'corso'kar te trekken en doen ze er alles aan een nieuwe bouwlocatie te vinden. Wie de groep kan helpen aan een nieuwe locatie kan contact opnemen met info@vanreedestraat.nl.

De maquette van 'Samen een straatje om'. Foto: Dinès Quist
Broers De Graaf lassen samen. Foto: Dinès Quist

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant