Afbeelding

Keipraot van Kiezel

Algemeen Columns

Het zou zomaar kunnen

Vorige week heb ik in deze column het vogelschieten in Groenlo op de korrel genomen. Daar kwam vanuit 'de stad' het nodige commentaar op. Daarom richten we deze week het vizier op het vogelschieten in ons eigen dorp.

Uit de reglementen van schutterijvereniging St. Switbertus:

'Vogelschieten voor volwassenen is slechts geoorloofd voor personen vanaf 18 jaar, ingezeten, geboren, getogen en/of woonachtig binnen de RK kerk grenzen van de dorpskern Lichtenvoorde.'

Ik heb het bij de woordspecialisten van de redactie nog even nagevraagd maar woonachtig of ingezeten betekent hetzelfde. Klaarblijkelijk is er St. Switbertus veel aan gelegen om straks niet met een 'buitenlander' opgescheept te zitten. Een serieuze dreiging want in het verleden probeerde men vanuit Groenlo al eens via het carnaval in de Kei te infiltreren waarop het hele feest uit voorzorg dan maar werd afgeschaft. Ook bij het corso is de eerste Grollenaar inmiddels gesignaleerd en zelfs vanuit de horeca proberen de Grolsen voet aan de grond te krijgen in ons mooie dorp. Waakzaamheid is dus geboden. Vooral bij de Lichtenvoordse schutterij want er is een minieme kans dat een Grollenaar de allerhoogste functie binnen de gelederen van de schutterij zou kunnen bekleden. Hoe dan?, hoor ik u denken. Ik zal het even uitleggen.

Tijdens de Lichtenvoordse kermis zijn alle Marianum-leerlingen van beide locaties twee dagen vrij. Dit mede dankzij corso-archivaris Benno van Lochem. Door zijn inzet kwam het landelijk schoolbestuur terug op zijn besluit om leerlingen slechts een vrije dag te gunnen. Iets met immaterieel cultureel erfgoed en zo. Een feestje, daar houden ze wel van in Groenlo dus grote kans dat ook de jongeren uit Groenlo op kermismaandag naar Lichtenvoorde komen. Handig, kunnen ze hier gelijk de kunst van het vogelschieten afkijken. En stel nou dat een van die Grolse jongeren besluit om het direct ook zelf maar eens te gaan proberen. Want hoewel de reglementen over de herkomst van de deelnemers aan het schieten voor volwassenen erg strikt zijn, staat in de reglementen over het jeugdschieten niks genoemd over 'wie's je vader, wie's je moeder'. En aangezien het schieten voor jeugdkoningschap in wezen deels een willekeurig gebeuren is, zo gauw de vogel bij de volwassenen naar beneden komt, is de jeugdschutter die op dat moment aan de beurt is automatisch jeugdkoning, bestaat de kans dat de Keistad voor een heel jaar aan een Grolse jeugdkoning(in) vastzit. Het zou zomaar kunnen.

Sterker nog, deze jeugdkoning, en hier gaat het bestuur van St. Switbertus vannacht slecht van slapen, zou onverhoopt schutterskoning van Lichtenvoorde kunnen worden. De jeugdkoning mag namelijk volgend jaar mee schieten met de ceremoniële schietronde door de oud-koningen bij de opening van het vogelschieten. Staat in de reglementen. Nou is het natuurlijk niet de bedoeling dat in de ere-ronde de vogel er al af ligt maar als je behept bent met genetisch bepaalde schietafwijking die vooral binnen de grachten veel voorkomt, kan het zomaar zijn dat hoe goed je ook probeert om de vogel NIET te raken, die er onverhoopt toch af gaat.

Beetje vergezocht? Misschien, maar het zou zomaar kunnen.

Kees Kiezel


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant