Janette van Egten. Foto: Mark Ebbers
Janette van Egten. Foto: Mark Ebbers

'Van ontwerp tot optocht'

Algemeen

Janette van Egten volgde groep Teeuws op weg naar het corso

Door Mark Ebbers

LICHTENVOORDE/LIEVELDE – Janette van Egten (44), liefhebber van de Achterhoek en van fotografie, volgde dit jaar de corsogroep Teeuws. Het resultaat heet 'Van ontwerp tot optocht'. Ze trok het hele jaar op met de mensen van en rond de groep, vaak op de eigen bouwlocatie, aan De Stegge in Lievelde. Daar krijgt de creatie die 8 september door de Lichtenvoordse straten trekt, vorm in een bouwschuur naast de boerderij van de familie Harbers, mede-grondleggers van de groep Teeuws. De familie kwam hier jaren geleden vanuit de naamgevende boerderij Teeuws aan de Lichtenvoordse Japikweg.

'Ik heb het idee dat ik echt bij de groep ben gaan horen'

Twaalf jaar geleden kwam Janette voor de liefde naar de Achterhoek, naar Lichtenvoorde. Ze werkte in de zorg in Bilthoven en tijdens bouwwerkzaamheden op haar werk ontmoette ze een Lichtenvoordse elektricien. Ze was niet onbekend met de Achterhoek: als kind logeerde ze vaak bij haar grootouders in Winterswijk. "Ik kon vaak niet wachten om naar ze toe te gaan."
Eenmaal in Lichtenvoorde wonend, combineerde ze haar passie voor de Achterhoek met haar passie voor fotografie. Elk jaar onderneemt ze een project: een thema voor een fotoserie met bijbehorende teksten. Sinds vorig jaar doet ze dat onder de 'bedrijfsnaam' Klomptgoed. "Ik zette vaak mijn eigen oranje klompjes als een soort vingerafdrukken op foto's. Toen ik naar een naam zocht, dacht ik eerst aan Hart voor Holland. Maar voor Achterhoekers is Holland juist niet hun deel van het land. Toen riep iemand: Het komt goed. En we hadden het, gecombineerd met de klompjes: Klomptgoed."
Dit jaar wierp Janette zich op het op een na grootste bloemencorso van de wereld. Verschillende wagenbouwgroepen schreef ze aan en Teeuws reageerde het snelst en zeer enthousiast. Er was een match. "Het is ontzettend leuk", vertelt ze op een bankje bij de 'bouwboerderij' met uitzicht op de dahliavelden. "De deuren gingen voor me open. Ik heb het idee dat ik echt bij de groep ben gaan horen."

Verschillende foto's van 'Van ontwerp tot optocht' waren begin juli al te zien tijdens de maquettepresentatie van de corsowagens 2019. In de maand september is het project, een twintigtal foto's en bijbehorende teksten, elke zaterdagmorgen van 10.30 tot 12.00 uur te bewonderen in de Johanneskerk in Lichtenvoorde. Twee zaterdagen – 7 en 21 september – zal Janette zelf aanwezig zijn.
De teksten bij de foto's schrijft ze in de vorm van tweewekelijkse, recent zelfs wekelijkse, columns. Die zijn te lezen op haar eigen website www.klomptgoed.nl en op www.corsonetwerk.nl en www.naober.nl. Vanwege belangstelling vanuit het buitenland heeft ze haar columns zelfs in het Engels vertaald, haar huidige project heet dan 'From design till D-day'
Als het corso en de nasleep ervan achter de rug zijn gaat Janette verder met haar volgende project. Iets heel anders dan een bloemencorso: ze gaat zich bezighouden met oude schuren in de Achterhoek, eigenlijk is ze er al voorzichtig aan begonnen.
Maar eerst nog de apotheose voor 'haar' wagenbouwers: het corso zelf, op zondagmiddag 8 september. Of ze zelf nog op de corsowagen van Teeuws te zien is? "Wie weet op maandag 9 september, als vervanging van de officiële figuranten van de zondag."

Janette van Egten. Foto: Mark Ebbers
Janette bij een deel van de expositie. Foto: Annekée Cuppers (archief)
Janette van Egten. Foto: Mark Ebbers
Janette van Egten. Foto: Mark Ebbers

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant