Afbeelding

Frank Zand | Groeten uit Appelscha

Algemeen


Ik had geen rekening gehouden met het tijdsverschil tussen New York en Oost Gelre, dus mijn tweede reisbijdrage was te laat voor de krant. Daarom deze week een exclusief digitale column. (Om fiscale redenen is de kop wat verwarrend gehouden.)

Na een reis met hindernissen (zie mijn column van vorige week, zowel print als online) zijn we nu dus in New York. En alles lukt opeens. Zoals die andere Frank ooit al zong: als het je hier niet lukt, lukt het je nergens.

Wat die eerste Murphy-dag wel erg meeviel, was de New Yorkse stadswacht. Ik had behoorlijk wilde verhalen gehoord over de douanecontrole bij het binnenkomen van de Verenigde Staten. Over strenge mannen in uniform die iedere toerist zien als een terrorist tot het tegendeel bewezen is. Maar dat viel in ons geval heel erg mee, het zal onze ontwapende uitstraling zijn. Want het is niet zo dat je je met een beetje grote waffel wel naar binnen lult, zoals bij het Lichtenvoordse Bloemencorso of de Slag om Grolle. Na de paspoortcontrole, het beantwoorden van een aantal vragen, iriscontrole en meer privacy schendende onderzoekjes, zei de breedgeschouderde douanier streng maar vaderlijk: 'I wish you a happy first stay in the United States.'

Het was ondanks het tijdsverschil maar dankzij de vertraging inmiddels dus bijna donker op die zaterdagavond na aankomst. Het voor het eerst in Manhattan aankomen was misschien daardoor wel extra overdonderend. De desoriënterend hoge gebouwen, de hectiek, de lichtreclames: alsof je een wereld binnenkomt die je al duizend keer hebt gezien in films, op tv en in videoclips. Het lijkt vertrouwd maar tegelijk alsof je op een andere planeet bent beland. Maar het went zo, het is grootstedelijk en gezellig dorps tegelijk door al die buurten met een eigen sfeer.

Na een dagen in New York moet ik zeggen: er gebeurt hier echt wat, dit is een permanente evenementengemeente.
Wel lekker is dat hier heel veel winkels 24 uur per dag, 7 dagen in de week open zijn, vooral in Manhattan waar we verblijven, toch een beetje het New York binnen de grachten. Ook leuk voor de winkelbedienden dat ze zoveel uren kunnen maken, want het minimumloon ligt hier lager dan bij jullie (hoor mij nu, ik bedoel: bij ons), en zo kunnen ze toch genoeg uren maken om een beetje rond te komen. Zo zie je maar, het glas is hier halfvol en niet halfleeg. En ik heb mijn research gedaan.
Over glazen gesproken, je mag hier pas met 21 jaar alcohol kopen. Daarop wordt streng en leeftijdsruim gecontroleerd, zelfs de seniorenprins of de koersbalkoningin zou hier zijn of haar ID-kaart nog moeten laten zien. En ondanks dat zijn er nauwelijks drankketen waar mensen indrinken voordat ze gaan stappen; dat komt natuurlijk ook wel doordat New York zo'n grote stad is en het voor een drankzuchtige puber uit Manhattan wel heel erg ver fietsen is naar het dichtstbijzijnde weiland. Bovendien zijn er weinig fietsen hier.

We gaan nu wat eten bij McDonald's. Als je ergens bent, dan moet je ook in de lokale cultuur duiken. Lovin' it.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant