Corsogroep Teeuws met als middelpunt de maquette van Zwarte Magie. Foto: Henri Walterbos
Corsogroep Teeuws met als middelpunt de maquette van Zwarte Magie. Foto: Henri Walterbos (Foto: )
Bloemencorso Lichtenvoorde

Corsogroep Teeuws gaat voor topklassering

'Wij zoeken altijd de uitdaging'

Door Henri Walterbos

LICHTENVOORDE - Ieder jaar vaste prik behoren ze weer tot de grote kanshebbers op de hoofdprijzen. Ieder jaar maken ze hun favorietenrol ook meer dan waar. Het leverde Groep Teeuws al negen keer het goud op. Zo ook afgelopen jaar met het indrukwekkende 'Toccata und Fuge.' In de verkiezing 'Beste corsowagen van Nederland' eindigde de creatie bovendien op een prachtige tweede plek, evenals in 2013 met 'Blik op de weg.' In 2017 werden ze landelijk zelfs eerste met 'Lichttransport'. Een prestatie van formaat. Ondanks dat plezier de grootste drijfveer is voor de wagenbouwers, gaat men bij Teeuws toch ook voor 'de prestatie.' Zo vertellen Rob Overbekking en Bas Tieltjes van de groep. Beide wagenbouwers vervullen samen de duobaan voorzitter en secretaris. "We verdelen het werk goed onder elkaar en vullen elkaar goed aan," vertelt Bas.

Leuke wagen
De kwaliteit die Teeuws jaar na jaar op de weg brengt weet Rob wel te verklaren. "We willen onszelf niet graag op de borst kloppen maar als groep kunnen we in combinatie met onze ontwerper Paul Wieggers wel een leuke wagen op straat zetten. Vanaf begin jaren negentig ontwerpt Paul al voor de groep." De groep, lees: de ontwerper, heeft een eigen keurmerk. "Wij wijken wel vaak af. Paul is vaak vernieuwend en wil graag anders zijn. Wij proberen hem dan te volgen als groep zijnde. Wij zoeken altijd de uitdaging. Dat houdt het leuk. En we hebben het geluk dat we dit als groep kunnen doen en een goeie combi zijn met de ontwerper."

Dit jaar wil Teeuws verrassen met 'Zwarte Magie'. Weer anders dan anders, anders dan anderen. "Het zijn veel vormpjes dit jaar. De kleur is heel erg belangrijk om het overzicht te bewaren," is Rob waakzaam. Het thema is wat de titel verraadt: Zwarte Magie. "Zwarte magie komt op verschillende plekken voor. Wij hebben gekozen voor de Afrikaanse variant. Dat zijn vaak mensen die een bepaalde geneeswijze aanhangen. Het heeft te maken met bezweringen. Dat zie je dan ook terug de wagen met schedeltjes, flesjes, schaaltjes, houtsnijpoppetjes. Alles heeft zijn functie."

'Als je zoveel maanden aan het bouwen bent, moet je het niet op het laatst afraffelen'

Om de sfeer rondom het thema te verhogen klinkt Afrikaanse muziek en worden 20 figuranten ingezet, die zowel op de wagen staan als ervoor lopen. "Voor hen hebben we passende kleding laten maken door onze dames die daar al weken mee bezig zijn," vertelt Bas. "Vorig jaar bleek die combi goed te werken. Dat willen we dit jaar ook weer."

Drie wagens
In plaats van één grote wagen komt Teeuws dit jaar met een wagen die uit drie gedeeltes bestaat. "Twee kleinere en een grotere," verklapt Rob. "We hebben het dit jaar anders gebouwd dan andere jaren. Het is precies geworden zoals we vooraf wilden. We hebben de afgelopen week de wagen naar buiten gezet om te kijken hoe ie er als geheel uit ziet. Daar waren we echt tevreden over. De eerste keer dat we een totaalbeeld hadden." Op de wagen komen 300.000 bloemen. "Erg veel maar dat hebben we de laatste jaren wel vaker," weet Bas. "Het zal wel weer een latertje worden, maar dat zijn we gewend," weet Rob. "Dat komt omdat we op een gegeven moment echt voor het resultaat gaan. In maart beginnen we altijd met bouwen. Als je dan al zoveel maanden aan het bouwen bent, dan moet je het op het laatst niet afraffelen, en blijven we gaan voor het resultaat, maak je de details af. Er zullen altijd mensen zijn die vroeger klaar willen zijn, maar ook mensen die voor het resultaat gaan. De groep die dan toch eerder weg wil, stopt op tijd en drinkt een biertje met elkaar."


www.teeuws.nl


Meer berichten