Karin Spekschoor (links) en Moniek Rouwhorst hopen dat veel mensen metalen doppen en deksel gaan sparen voor onderzoek naar diabetes. Foto: Annekée Cuppers
Karin Spekschoor (links) en Moniek Rouwhorst hopen dat veel mensen metalen doppen en deksel gaan sparen voor onderzoek naar diabetes. Foto: Annekée Cuppers

Doppen & deksels voor het Diabetes Fonds

'Heb je een feestje of een gezellige nazit met je corsogroep? Zamel je kroonkurken in voor het goede doel!'

ZIEUWENT – Schroefdeksels van jampotten en groenten in glas, kroonkurken, doppen van wijnflessen, ze zijn geld waard. Geld dat het Diabetes Fonds goed kan gebruiken voor onderzoek naar en genezing van deze veelvoorkomende ziekte. Daarom zijn de Zieuwentse Moniek Rouwhorst en Karin Spekschoor begonnen met de inzameling van metalen doppen en deksels. "We hopen dat er op termijn een kunstalvleesklier beschikbaar komt, dat zou het dagelijks leven van patiënten al zoveel makkelijker maken."

Door Annekée Cuppers

De kroonkurken en deksels bevatten tin, een waardevolle grondstof die in een onttinningsfabriek in Leeuwarden uit dit afval gewonnen wordt. Inmiddels zijn er via de inzamelingsactie al tienduizenden euro's opgehaald voor onderzoek naar onder andere de kunstalvleesklier. Karin vertelt: "Het is een hele simpele manier om geld in te zamelen voor het goede doel en we hopen dan ook dat veel particulieren maar ook corsogroepen, horecagelegenheden of evenementen hieraan mee willen werken. Wij zamelen de doppen in en brengen deze daarna naar het inzamelpunt in Neede vanwaar de doppen uiteindelijk naar Leeuwarden worden gebracht."

Moniek en Karin weten uit eigen ervaring hoeveel impact diabetes heeft op de patiënt en zijn naaste familie. Moniek vertelt: "Mijn tienerdochter Jikke moet bij ieder eetmoment prikken om haar bloedwaardes te bepalen. Een verjaardagsfeestje, hoe leuk ook, is dan ook best een gedoe. Gelukkig heeft ze nu een sensor waardoor die waardes veel makkelijker af te lezen zijn maar feit blijft wel dat de controle en het insuline bijspuiten wel gewoon doorgaan. Ook 's nachts. Jikke's ziekte heeft veel impact op haar leven en op dat van haar omgeving." Karin, wiens man diabetespatiënt is, vult aan: "Diabetes is een veelvoorkomende ziekte in Nederland en er komen iedere week zo'n 1.200 patiënten bij. Zolang diabetes nog niet te genezen is, werkt het Diabetes Fonds hard aan onderzoek naar onder andere de kunstalvleesklier. Dit apparaatje controleert de bloedsuikerspiegel en dient automatisch de benodigde insuline of glucagon toe waarmee de kwaliteit van leven en gezondheid van patiënten enorm verbetert. Geweldig toch, dat je door doppen en deksels in te zamelen op zo'n simpele manier je steentje hieraan bij kunt dragen."

Help ook mee
Ook meesparen voor het Diabetes Fonds? Deponeer uw metalen doppen, deksels en kroonkurken in de ton op De Steege 73 of Kunnerij 1a in Zieuwent. Wie in contact wil komen met de initiatiefneemsters kan mailen naar rouwhorsttheissen@gmail.com of kjm.spekschoor@gmail.com.


www.diabeatit.nl/evenement/doppen


Meer berichten