Margo Molenaar overhandigt Alice en Kees een overlevingspakket met Hollandse lekkernijen. Foto: Ton Bouchier
Margo Molenaar overhandigt Alice en Kees een overlevingspakket met Hollandse lekkernijen. Foto: Ton Bouchier

Taalcafé neemt afscheid van initiatiefnemers

LICHTENVOORDE - Het Taalcafé in Lichtenvoorde nam woensdagmiddag 28 augustus afscheid van zijn initiatiefnemers, Alice en Kees van de Beek. Het echtpaar gaat een nieuwe uitdaging aan in Indonesië.

Het idee voor het Taalcafé kwam van Alice en Kees van de Beek, beide betrokken bij Licht, onderdeel van Gereformeerd Vrijgemaakte kerk. Door hun werk kwamen ze in aanraking met de problemen en vereenzaming van onder andere vluchtelingen die in Lichtenvoorde waren komen wonen. In de ruimte van Licht, de ontmoetingsplaats en boekenwinkel van deze kerk, was al een 'vrouweninloopochtend' gestart op de dinsdagmorgen waarin het tot ontmoeting en gesprek kon komen. Maar gesprekken haperen al snel als niet alle deelnemers zich goed kunnen uitdrukken in de Nederlandse taal. Door de vluchtelingencrisis die zich in 2015 ontrolde, werd dit probleem nog actueler. Zo ontstond het idee voor het Taalcafé in Lichtenvoorde. Alice zocht enkele mensen bij elkaar die mee wilden denken en in oktober van datzelfde jaar kwam het tot de opening van het Taalcafé.

De eerste maanden zochten enthousiaste vrijwilligers zelf naar geschikt materiaal en werd er volop geïmproviseerd. Dit was een creatief maar ook tijdrovend gebeuren. Er werd contact gezocht met Stichting Taal voor het Leven die tot op de dag van vandaag voor nieuwe vrijwilligers een vier dagdelen durende cursus verzorgt en het Taalcafé voorziet van geschikt lesmateriaal. Sindsdien is er veel gebeurt. Er is een uitstekende samenwerking met programmamedewerker nieuwkomers Lisa Steneker van de gemeente Oost Gelre en het Taalhuis Achterhoek dat gevestigd is in de Lichtenvoordse bibliotheek.

Achtergrond
Het Taalcafé bestaat sinds oktober 2016 en is gevestigd aan de Dijkstraat 13. Iedere vrijdagmorgen, behalve in de zomervakantie, is het café vanaf 09.00 uur geopend voor deelnemers uit verschillende landen en van diverse continenten. Doel van het Taalcafé is het mogelijk maken van ontmoeting tussen 'oude en nieuwe' Nederlanders en het ondersteunen van statushoudende vluchtelingen in het zich eigen maken van onze taal. Daarnaast biedt het café boeiende ontmoetingen en nieuwe ervaringen, voor ieder die nieuwsgierig is naar andere culturen en hart heeft voor de Nederlandse taal.

Aanmelden
Het nieuwe seizoen start op vrijdagochtend 6 september. Er is nog plek voor zowel nieuwe deelnemers als vrijwilligers. Meer informatie bij Ton Bouchier, telefoon 06-40754597 of via e-mail info@taalcafeoostgelre.nl.

Meer berichten