Tonnie ‘Tone’ Levers bij het ontwerp 2019 van Corsogroep Hooiland. Foto: Theo Huijskes
Tonnie ‘Tone’ Levers bij het ontwerp 2019 van Corsogroep Hooiland. Foto: Theo Huijskes

Tonnie Levers: 'Het bloemencorso ervaar ik als een vermakelijk virus!'

Algemeen Bloemencorso Lichtenvoorde

LICHTENVOORDE - In Lichtenvoorde en dan in het bijzonder in zijn eigen woonwijk 't Hooiland kennen ze hem niet anders als 'Tone' Levers. Een workaholic bij uitstek, die de daarbij horende eigenschappen op tal van terreinen in de praktijk brengt, maar dat in het bijzonder wanneer deze geboren en getogen Grollenaar zich als corsofanaat manifesteert. Door insiders van het op één na grootste bloemencorso op deze wereld, wordt de al ruim 40 jaar in Lichtenvoorde woonachtige Levers aangemerkt als het type 'ruwe bolster, blanke pit', iemand waarop je op ieder moment van de dag een beroep kunt doen. En wie daar voornamelijk van profiteert, is de in 1981 opgerichte Corsogroep Hooiland, vaste deelnemer aan het Lichtenvoordse corso.

Door Theo Huijskes

Een gesprek met de voor de maand september uitverkoren vrijwilliger van de maand vindt plaats in, hoe kan het anders, de bouwlocatie van Corsogroep Hooiland aan de Lievelderweg. Een voor de hand liggende vraag van in dit geval uw verslaggever wat iemand met een Grols(ch) hart heeft geïnspireerd om zich zo te profileren binnen de Lichtenvoordse samenleving, betekent voor de 69-jarige Tonnie Levers een open deur. "Ontwikkelingswerk is een favoriete bezigheid voor mij. En waar kun je dat werk beter beoefenen dan in Lichtenvoorde?"

Gehele gezin in touw voor het corso
"Vanaf de oprichting, ruim 38 jaar geleden, ben ik al betrokken bij Corsogroep Hooiland. Door de jaren heen is het corsogebeuren verworden tot een virus en dat overigens niet alleen voor mij, maar voor ons gehele gezin. Zo is mijn echtgenote (Ellie Wolterink uit Vragender, ThH) evenals mijn dochter Femke lid van Corsogroep Zeskamp, terwijl dochter Ilse bij Corsogroep Hooiland het voorbeeld van haar vader heeft gevolgd. Als Hooiland-groep hebben wij door de jaren het nodige meegemaakt. Na her en der gebouwd te hebben, is ons hier een vaste stek gegund. Maar dat alles kost ook de nodige inspanningen. Zo hebben wij onlangs van deze locatie alle tentzeilen verwijderd om daarvoor in de plaats een vaste overkapping te realiseren. Een stevige klus, die geduurd heeft van november 2018 tot april 2019. Bij de wagenbouw zelf bemoei ik mij nooit met zaken als het te kiezen ontwerp. Noem het alle werkzaamheden rondom de corsowagen, die ik voor mijn rekening neem, klussen die mij passen dan wel klussen waarvan anderen denken dat die door mij gedaan moeten worden. Als het maar in het belang is van het eindresultaat."

'Jongeren hebben in onze groep voor een positieve wending gezorgd'

Welkome aanvulling van jongeren
Levers weet nog goed dat Hooiland in 1986 met een primeur, iets groots in de vorm van 'de Missisippi' de straat op kwam. "Een corsoklassieker, waarmee wij hoog scoorden, gevolgd door een enorm succes toen wij in 1988 niet alleen de eerste juryprijs, maar ook de publieksprijs in de wacht sleepten. Na een terugval met onder andere een 21ste plaats in het jaar 2000, volgde een wederopstanding. In ben er helemaal van overtuigd dat die positieve wending tot stand is gekomen dankzij de grote groep jongeren, die ons is komen versterken", aldus de op handen gedragen Tone Levers, die door de Hooiland-groep in 2009 werd uitgeroepen tot 'Bouwer van het jaar'. Een jaar lang mocht Tone de gehele corsocampagne de BVHJ-helm dragen. "Een hele eer en dat met name omdat je een groot gedeelte van het jaar met het totale corsogebeuren in de weer bent. Vergeet niet dat wij een twee weken vóór Pasen al beginnen. En dat meestal drie dagen in de week en gedurende de laatste weken vóór het corso op praktisch alle dagen. Meestal met 40 tot 45 personen per keer en de laatste finaledagen met 100 tot 150 medewerkers."

Aanpakken is het credo in mijn leven
Tonnie Levers, op 15 mei 1950 geboren in de Bastionstraat in het centrum van het vestingstadje Grolle in een gezin met zes kinderen, heeft volgens eigen zeggen het zogenoemde 'aanpakken' geleerd tijdens zijn arbeidzame leven bij eerst Vos Slachterij en vervolgens Grolsch Bierbrouwerij. "Mijn mooiste tijd heb ik gehad bij de Grolsch. Of dat te maken heeft met het feit dat ik nog steeds een groot liefhebber ben van de originele Grolsch-beugel, mogen de mensen om mij heen beoordelen."

Overigens is Levers wekelijks ook een trouw vrijwilliger bij de Motorclub MACL en zet hij zich vanaf de eerste editie jaarlijks diverse weken in als vrijwilliger bij de Zwarte Cross. Blijven er nog hobby's over? "Vanzelfsprekend! Ik ben helemaal gek van autospeedway en nog gekker als opa van mijn vier kleinkinderen."

Zondag 8 september neemt de groep Hooiland deel aan het Lichtenvoordse corso met de creatie 'Flarden' van de ontwerpers Glenn ter Haar en Chris Onstenk.


www.groephooiland.nl        


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant