Afbeelding

Keipraot van Kiezel

Algemeen Columns

Culinair erfgoed

Hoewel op dit moment zo ongeveer alles in Lichtenvoorde draait om ons fameuze corso en de niet minder fameuze kermis, zal het u, beste lezer, niet zijn ontgaan dat de scholen weer zijn begonnen. Nadat de jeugd afgelopen zaterdag bij 't Doktertje met de benen uithing, het was immers de laatste zaterdag van de vakantie, is het weer leren en studeren geblazen. Het onderwijzend personeel van 'de grote school' heeft na zo'n lange vakantieperiode natuurlijk wel even de tijd nodig om rustig op te starten. Dus sturen ze de brugpiepers tijdens de introductiedagen met zoekopdrachten het dorp in. Je herkent ze direct, aan de rugzak die door de nog stijve schouderbanden op een ietwat eigenaardige manier aan de eigenaar zit vastgegespt. Vooral voor de nieuwe leerlingen uit Groenlo, is de puzzeltocht een ware uitdaging. 'Weet u waar het Richtershuis is?' Eerlijk gezegd moest ik als rasechte Lichtenvoordenaar zelf ook nog even zoeken. Lang leve de wifi op de Markt. Maar die hadden de jongelui inmiddels zelf ook al gevonden.

Tijdens de vast en zeker bijzonder leerzame puzzeltocht door het dorp, leren jonge Grollenaren direct van hun Lichtenvoordse klasgenoten waar ze in de Kei het best terecht kunnen om de inwendige mens te versterken. De lekkerste milkshakes hebben ze bij Doppen, frikandelbroodjes zijn het goedkoopst bij de Lidl, voor de grootste bol ijs moet je bij KP zijn en een patatje 'nakken' kan bij Leempie. In latere leerjaren wordt deze kennis al snel uitgebreid met afpilzen bij 'Dok' of 'Manus', hoewel die laatste zijn legendarische kroeg verkocht heeft aan de jongere generatie van de Lichtenvoordse vastgoedbaronnen waarmee op termijn de naam van de al even legendarische kroegbaas wel zal verdwijnen.

Ja mensen, er verandert veel in het horeca-landschap van de Keistad. Kunt u het nog volgen? In twee jaar tijd werd de Koppelpaarden opnieuw tot leven gewekt maar inmiddels is het hotel al weer toe aan zijn tweede eigenaar. Markt5 en Brul kregen een andere uitbater die ineens de sleutel van de Brul een tijdje kwijt leek te zijn. Dan Het Blok. In no time werd het oude Blokker-pand omgetoverd tot een moderne hotspot die in de stad niet zou misstaan maar daar moesten we in Lichtenvoorde wel even aan wennen. En net als je denkt dat je het wel zo'n beetje gehad hebt, trekt als klap op de vuurpijl familie Nijenhuis-Jongerius na 50 jaar de stekker uit het restaurant De Leeuw en Cafetaria Meijer. Geen kermis dus dit jaar in de bovenzaal van Hein. Weer een tijdperk afgesloten.

Maar er gloort hoop aan de horizon! Kermiszondag opent LEO to go zijn deuren en daar staat, jawel, de eigengemaakte frikandel mét dito mayonaise gewoon weer op de kaart. Tussen de gezonde vegasnacks, salades en pokébowls, dat dan weer wel. Maar ach, ons Lichtenvoordse culinaire erfgoed is voorlopig gewaarborgd. Fijn dat die nieuwe eigenaar dat begrijpt.

Kees Kiezel


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant