Annemieke, George en Marjan (vlnr) in de speciaalzaak Kaas & Meer. Foto: PR
Annemieke, George en Marjan (vlnr) in de speciaalzaak Kaas & Meer. Foto: PR

Kaas & Meer: meer dan kaas alleen

Algemeen

Kwarteeuw kaasspeciaalzaak

LICHTENVOORDE - 1 september is het 25 jaar geleden dat George en Marjan Jansen begonnen met hun kaasspeciaalzaak. De eerste zestien jaar in de Rapenburgsestraat waar ze met plezier hebben gewerkt, maar omdat het centrum autovrij werd gemaakt vonden ze het beter om naar een andere locatie te gaan waar ze goed bereikbaar zijn.

"Na een aantal jaren zoeken en verschillende locaties bekeken te hebben, werden we op een gegeven moment getipt door Roel Kruip van AH dat er een pand vrij kwam op het pleintje op de Varkensmarkt. Daar zijn we gestart op 8 september 2010, nu niet meer voor een organisatie maar voor onszelf. De naam veranderde dus ook van 'De Kaasplank' naar 'Kaas en Meer'. Op dat moment waren we dus echt zelfstandig en voegden naast onze kaas en noten ook andere producten toe die bij een kaasspeciaalzaak passen zoals verschillende soorten olie en azijn. Ook nu nog blijven we altijd op zoek naar nieuwe producten. Het belangrijkste echter blijft kaas! Er is een groot assortiment Hollandse kaas, onderverdeeld in Noord Hollandse, Varssevelder, Boerenkaas, Kruidenkaas en Geitenkaas. Daarnaast hebben we nog negen soorten 20-plus en 30-pluskaas", aldus George.

Streekproducten
De vraag naar streekproducten wordt steeds groter. Naast de Varssevelder kaas - die nu trouwens in Steenderen wordt gemaakt - komen de geitenkazen van kaasboerderij De Brömmels uit Meddo-Winterswijk; chutney en jam van Groot Antink uit Groenlo en honing van imkerij Korenburg uit Corle-Winterswijk. "Hier worden steeds vaker leuke cadeauverpakkingen van gemaakt: leuk om te geven, nog leuker om te krijgen", weet Marjan, die wijst op andere lekkernijen. "Dagelijks worden er noten gebakken en soms wel meerdere keren per dag zodat je altijd lekker vers gebakken noten hebt. Ook de horeca heeft onze specialiteiten ontdekt en we adviseren ze graag met nieuwe ideeën voor de menukaart."

George en Marjan kunnen het niet helemaal alleen. "Wij zijn door de jaren heen altijd goed geholpen door onze medewerkers, die ons op de zaterdag kwamen helpen. Gelukkig bleven ze vaak jaren bij ons werken. Sinds september vorig jaar werkt Annemieke bij ons, op vrijdag en zaterdag, omdat het steeds drukker wordt in de winkel. Wij zijn dan ook erg blij met haar", aldus George.

Speciaalzaak
Zowel George als Marjan denken dat er zeker toekomst is voor de speciaalzaken, ondanks de concurrentie van internet. Zeker in deze producten, benadrukt Marjan: "Op internet kun je nog steeds niet proeven hoe iets smaakt, iets dat in de winkel natuurlijk prima gaat. Bij ons kun je altijd even proeven of je wel het juiste stukje kaas of de goede noten meeneemt."

George knikt instemmend en voegt eraan toe: "Fijn is ook dat we niet alleen uit Lichtenvoorde veel klanten hebben, maar uit de hele regio. Vaak komen zij al jaren bij ons. Soms zie je klanten die als kleine kinderen 25 jaar geleden al bij ons kwamen, nu met hun eigen kinderen binnenkomen. Echte vaste klanten dus waar je een band mee opgebouwd hebt." Het geeft aan dat de speciaalzaak al een kwarteeuw heerlijke producten biedt, waarvoor klanten graag de moeite nemen om binnen te lopen.

Jubileum
George en Marjan willen graag met hun klanten vieren dat de winkel 25 jaar bestaat en hebben daarom in de hele maand september leuke acties.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant