Tante Rikie zal in 2020 het publiek voor het laatst als festivaldirectrice toezwaaien. Foto: PR
Tante Rikie zal in 2020 het publiek voor het laatst als festivaldirectrice toezwaaien. Foto: PR

'Moeder overste, hét boegbeeld van de Zwarte Cross, is straks weg'

Algemeen

Lichtenvoorde gunt Tante Rikie pensioen, maar zal haar missen als festivaldirectrice

Door René Eikelkamp

LICHTENVOORDE – Tante Rikie 'trakteerde' haar fans dinsdagochtend 3 september, de dag dat ze haar zeventigste verjaardag vierde, op het nieuws dat zij met pensioen gaat. Volgend jaar zwaait ze af als festivaldirectice en vanaf dat moment moeten de bezoekers en organisatie het helemaal zelf doen. Het thema in 2020 is dan ook: 'Jullie kunnen het!' Een rondgang door Lichtenvoorde, thuisbasis van haar Zwarte Cross, leert dat men Tante Rikie haar pensioen absoluut gunt. Maar er heerst ook enige weemoed door het vertrek van de 'moeder overste', hét boegbeeld van het festival.

 "Ze is toegankelijk en lief", zegt Herman ter Haar, voorzitter van het Lichtenvoordse Bloemencorso. In 2012 kroonde hij Tante Rikie tot eerste Dahliakoningin. "Wij vroegen haar voor deze functie", kijkt de voorzitter terug. "Uiteindelijk belde zij ons om te vertellen dat het haar leuk leek." De 70-jarige feesttante staat bekend om haar vele titels waaronder Koningin der Voederbietels en Gravin van de Hummelse Hei. Voor Ter Haar blijft Dahliakoningin de mooiste en belangrijkste. "Toen zij die titel kreeg, hebben wij haar ook een T-shirt gegeven, die heeft ze vaak met trots gedragen." De voorzitter gunt Tante Rikie haar welverdiende pensioen van harte.

Zwarte Cross-fan Iris (18) betreurt het behoorlijk dat de festivaldirectrice stopt. "Ze had door moeten gaan tot het eind, net als koningin Elizabeth." "Jammer, ze is een icoon", vertelt de Vordense Mariska (19). Maar ook klinken er begripvolle reacties zoals 'Ze heeft groot gelijk' en 'Ze verdient het, ze heeft het altijd superleuk gedaan!' 

Antoniushove
In woonzorgcentrum Antoniushove zitten de bewoners en vrijwilligers een dag na de verjaardag van Tante Rikie een potje te kaarten. Een deel van de ouderen maakte de festivaldirectrice in 2018 van dichtbij mee toen zij met de 'Crosse Knarrenboot' aan de Zwarte Cross deelnamen. Medeorganisator Mireille Wopereis, noemt haar naderende pensioen gekscherend een ramp. "Moeder overste is dan weg, hèt boegbeeld." 
Zoals de meeste bewoners is ook vrijwilligster Rikie Ikink van mening dat ze een mooie leeftijd heeft om met pensioen te gaan. "Goed dat ze het doet, met 70 jaar mag het wel", vindt de vrijwilligster. Zij ziet wel zichzelf als de geschikte vervanger van Tante Rikie. "Ik heet ook Rikie en ik zou best willen feesten in groepsverband, ook al word ik 75." 

Antoniushovebewoner Hans Konings heeft respect voor de wijze waarop Tante Rikie zich al die jaren als festivaldirectrice heeft gemanifesteerd. "Ze is nog aardig kras, maar de leeftijd gaat natuurlijk een rol spelen. Je moet die drukte maar aan kunnen." Hij vindt het jammer, maar gunt haar het pensioen van harte. "Een keer moet je stoppen."

Voor een andere bewoner komt het pensioen van Tante Rikie niet helemaal als een verrassing. "Op de boot vertelde ze mij dat ze niet meer altijd op de voorgrond wil staan".

Na 2020 staat bij Antoniushove de deur voor Tante Rikie in ieder geval wijd open om met haar 'oude Zwarte Cross-vrienden' in alle anonimiteit een kaartje te komen leggen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant