XTC-pillen zijn eenvoudig verkrijgbaar in Oost Gelre. Foto: archief
XTC-pillen zijn eenvoudig verkrijgbaar in Oost Gelre. Foto: archief

Steeds meer openlijk drugsgebruik in Oost Gelre

Algemeen

OOST GELRE - Alcohol en drugsgebruik in de gemeente Oost Gelre wordt steeds meer als ‘gewoon’ gezien. Dat zegt raadslid Niek Bragt van het CDA. Hij wil van het college weten hoe dit tegen wordt gegaan.

Door Kyra Broshuis

Het wordt overal aangeboden
“Het alcohol en drugsgebruik onder jongeren binnen onze gemeente begint zo langzamerhand een serieus probleem te worden. Op vragen aan jongeren waar ze de drugs vandaan halen, komen antwoorden als ‘nou, gewoon daar’ of ‘het wordt me gewoon overal aangeboden’. Gewoon... Dezelfde vraag gesteld alleen nu over alcohol levert dezelfde antwoorden op: ‘Gewoon van mijn vriendje’, en ‘Van zijn ouders mag het’. Het is allemaal heel gewoon”, aldus Bragt. Hij vervolgt dat het aanpakken van deze problemen een taak is voor de opvoeders, de scholen maar zeker ook voor de gemeente. “Welke concrete acties zijn er door de gemeente ondernomen om drugsgebruik aan te pakken en alcoholgebruik te ontmoedigen?”, vraagt hij aan het college.

Openlijk gebruik
Burgemeester Bronsvoort erkent dat alcohol in Oost Gelre bij jongeren én volwassenen een probleem is. “We staan helaas altijd hoog op de lijst van gemeenten waar veel gedronken wordt. De drugsproblematiek is een ander punt. Uit de cijfers blijkt vooralsnog geen toename van de drugsgerelateerde problemen maar er is wel sprake van een veel openlijker gebruik. Het wordt inderdaad veel gewoner gevonden.”

Ontmoediging, preventie en repressief optreden
De gemeente Oost Gelre heeft ruime ervaring als het gaat om preventie van alcoholgebruik en dat wordt nu ook ingezet in de strijd tegen drugsgebruik. “Het gaat om drie belangrijke punten; ontmoedigen, preventie en repressief optreden. We houden bijvoorbeeld ook geregeld mystery-onderzoeken in de horeca. Tijdens de komende kermis in Lichtenvoorde wordt er extra ingezet op het signaleren van drugsgebruik. Zo is ‘Iris in de buurt’ aanwezig. Dat zijn professionals die erop getraind zijn om met jongeren in gesprek te gaan over alcohol- en drugsgebruik. Ook onze boa’s zullen ingezet worden om extra toezicht te houden, specifiek gericht op alcoholgebruik door minderjarigen. Er geldt ook een verbod op het gebruik van lachgas.” Volgens wethouder Jos Hoenderboom is het ontzettend belangrijk dat ouders met hun kinderen blijven praten over alcohol en drugs. “Heb het met je kinderen over de gevaren én over het feit dat er een grote criminele wereld achter die pillen zit. We willen een leuke, gezellige maar ook een veilige kermis voor iedereen.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant