Henk Nijhoff bewondert zijn zojuist ontvangen afscheidscadeaus. Foto: Theo Huijskes
Henk Nijhoff bewondert zijn zojuist ontvangen afscheidscadeaus. Foto: Theo Huijskes

Babs Henk Nijhoff neemt na 22 jaar afscheid

'De gemeente heeft nog één declaratie van mij tegoed!

Door Theo Huijskes

LICHTENVOORDE/GROENLO - Geboren Grollenaar Henk Nijhoff is als spreker, presentator en ceremoniemeester van alle markten thuis. Naast het verbaal in goede banen leiden van een willekeurig, eersterangs feest of een grootschalige muziekhappening zoals het jaarlijkse dweilorkestenkampioenschap, heeft Nijhoff de laatste jaren zijn kwaliteiten met name geëtaleerd bij het zijn van spreker bij uitvaarten en crematies, alsmede bij het uitvoeren van de functie babs (buitengewoon ambtenaar burgerlijke stand) in dienst van de gemeente Oost Gelre. En juist van laatstgenoemde functie heeft hij na 22 jaar trouwe dienst afscheid genomen.

Tijdens een in kleine kring georganiseerd gezellig afscheidssamenzijn in hotel-restaurant De Koppelpaarden in Lichtenvoorde, wordt de in alle opzichten markante babs van eerst de gemeenten Groenlo en Lichtenvoorde en sedert 1 januari 2005 de gemeente Oost Gelre, met aan zijn zijde vriendin Gerri Lenssen, de loftrompet toegezwaaid. Hierbij komt nadrukkelijk aan de orde dat Nijhoff niet alleen een begenadigd spreker is en dat zonder enige vorm van microfoonvrees, maar ook iemand die zijn werk met hart en ziel, derhalve met een grote mate van betrokkenheid en liefde uitvoert.

Op het matje geroepen
Rein Dijkstra, hoofd van de afdeling publiek en bestuur, heeft het persoonsdossier van de scheidende functionaris uitvoerig bestudeerd om Nijhoff te confronteren met zaken uit zijn vroegere leven, alsmede met bewonderenswaardige gebeurtenissen uit zijn 22-jarige loopbaan. Dijkstra bevestigt ook nog eens dat de scheidende babs aan steekwoorden voldoende heeft en bij voorkeur vanuit de losse pols werkt om het voor hem aanwezige bruidspaar op hun huwelijksdag een verbaal cadeau te bezorgen vol humor en vrolijkheid. "Maar als trouwambtenaar hebben wij jou ook op het matje moeten roepen. Door een bruidspaar, tevens bloedfanatieke fans van FC Twente, een bal met handtekeningen van alle eerste elftalspelers van de Enschedese profclub aan te bieden, hetgeen de gemeente op een vette rekening kwam te staan, ging jij je boekje te buiten", aldus een lachende Dijkstra.
Namens de collega-babsen is het Maria Monasso-Roes, die collega Nijhoff op een met regionale en vooral Grolse spreuken doorspekte toespraak trakteert. Een leuke parodie, die zij beëindigt met: "Zo vaste as Grolle, Geen foffen met dizzen toffen, Neet langs komm'n, moar ankomm'n, good goan!"

Opmerkelijke anekdotes
De afscheidnemende ambtenaar burgerlijke stand laat in zijn dankwoord een aantal anekdotes de revue passeren. Daaronder de bijzondere huwelijksvoltrekking, waarbij een Grols stelletje familie en vrienden heeft uitgenodigd voor een avondactiviteit. Terwijl iedereen zich heeft uitgedost met kleding en schoeisel voor een dropping - dit omdat in de uitnodiging staat vermeld dat de bus klaar staat - wordt het gezelschap richting de trouwzaal in het stadhuis van Groenlo gedirigeerd, alwaar Nijhoff het huwelijk voltrekt, waarvan alle aanwezigen vooraf geen enkele weet hadden. "Met de bus werd in dit geval de originele 'bodebus' van gemeentebode Marcel Rooks bedoeld", aldus Henk Nijhoff, die als afsluiting niet nalaat om de woorden van afdelingshoofd Dijkstra op een ludieke manier te pareren met de opmerking dat hij nog salaris tegoed heeft van zijn laatste voltrokken huwelijk.

Meer berichten