De schuttershoogheden van 2019 zijn bekend; Jens Hones, Marieke Weevers en Dirk Pothof. Foto: Barbara Pavinati
De schuttershoogheden van 2019 zijn bekend; Jens Hones, Marieke Weevers en Dirk Pothof. Foto: Barbara Pavinati (Foto: )

Vogelschieten 2019: het jaar van de taaie vogel

'Dat ding zit muurvast!'

Door Barbara Pavinati

LICHTENVOORDE - Lichtenvoorde heeft er op maandag 9 september zin in. Het vogelschieten is traditiegetrouw een mooi begin van de kermismaandag. Het terrein loopt in de loop van de ochtend langzaam vol met enthousiaste schutters. Dit jaar doen er 134 mee. Dit aantal is inclusief zes groepen. Na vier rondes, wat vrij uniek is, schiet Dirk Pothof met het 419de schot de vogel eraf. Hij wordt op schouders rondgedragen door zijn 'Keizer Eddy groep'. Later voegt zijn koningin Marieke Weevers zich bij de groep. De jeugdkoning was al eerder bekend: Jens Hones. Hij is de eerste koning na zes koninginnen. Hij schiet de romp eraf in de 17de ronde en is de beste van 21 deelnemers! Jens:"Ik doe dit jaar voor het eerst mee en ga van mijn gewonnen geld kermis vieren!"

De vogel is dit jaar alleen door Peter Elferink gemaakt, zijn mede-vogelbouwer kon niet. Voordat het grote schietfeest begint zegt hij:"Ik hoop dat hij twee rondes blijft zitten en dat hij er in de derde afgaat. Dat is het leukst." Het hout van de vogel komt uit het 'vogelbomenbos'. Dat is een benaming die de vorige vogelmaker daaraan gaf, weet Peter. Hij gaat zelf ook meeschieten en is zelfs al een keer koning geweest. "Ik laat hem niet zitten voor een ander," lacht hij over zijn deelname.

Mooie traditie
Tijdens de inschrijving wordt aan iedereen voor de grap gevraagd of ze links- of rechtshandig schieten. Dit zorgt voor de nodige verbaasde reacties, wat de mannen aan de inschrijftafel leuk vinden. Sinds een paar jaar doen er ook groepen mee. Zo heb je groep 'De Zjaak' dat een bijeengeraapt zooitje is dat elkaar regelmatig bij café De Zaak treft en 'Attamottamottama', een schutterijgroep. Van de laatste wil iedereen graag koning worden. Ze doen dit jaar voor het eerst als groep mee en vinden dat ook leuker: "Als groep kan je meer geld winnen, dat is aantrekkelijk"

Oud-koning Erwin Hummelink en oud-jeugdkoningin Eva Hund schieten dit jaar ook weer mee en hopen opnieuw te winnen. Voorzitter van het Bloemcorso Herman ter Haar vertelt dat hij toen hij nog jonger was eens in de hofhouding heeft gezeten: "De competitie van het vogelschieten is mooi. Ook de spanning van wie het gaat worden. Als je een vriendengroep hebt, is het meedoen leuk. Het is een mooie traditie die al lang bestaat."

Spanning
Het vogelschieten duurt dit jaar lang. Na de tweede en derde ronde wordt de vogel naar beneden gehaald om hem te inspecteren. Beide keren wordt hij door commandant Martin Rondeel gekloofd. Het publiek leeft erg mee en de spanning loopt op. Je hoort mensen roepen: "Je zag hem bijna vallen!", "Je moet echt geluk hebben," en "Dat ding zit muurvast. Iedereen schiet raak!" Wanneer de vogel er dan eindelijk afgeschoten wordt, vindt de feestelijke huldiging plaats. Na afloop vertrekken de schutterskoning en –koningin en de jeugdkoning naar 't Zwaantje voor traditionele wijntafel.

Winnaars jeugd:
Kim Vos - Linkervleugel
Gijs Reukers- Kop, Staart
Nick Simmelink - Rechtervleugel
Jens Hones- Romp

Winnaars volwassenen:
Pascal Winters - Kop
Carmen Kroezen - Staart
Andre Eekelder - Linkervleugel
Martin Rondeel - Rechtervleugel
Dirk Pothof - Romp

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden