Overdag was de kermis een waar kinderparadijs. Foto: René Eikelkamp
Overdag was de kermis een waar kinderparadijs. Foto: René Eikelkamp

Op de kermis doet tijd er even niet toe

LICHTENVOORDE - Harde muziek, flikkerende lampen, dansende mensen en heel veel bier. Het indrukwekkende bloemencorso, maakte zondagavond plaats voor een bruisende kermis: de straten van Lichtenvoorde waren gevuld met enthousiast schreeuwende kinderen, op foute hits meezingende mensen en corsogroepen die feestend nagenoten van de optocht. Drie dagen lang deed de tijd er niet toe.

Door René Eikelkamp

Het dorp is stil als de meeste inwoners maandagochtend nog in bed liggen. Een frisse wind waait door de straten, terwijl vuilnismannen in reflecterende hesjes de plastic bekers en andere troep opruimen. De rode container, waarin de troep verdwijnt, wordt geleegd en klaargemaakt voor de tweede dag van het drie-dagen durende evenement. 
Rond 11.00 uur galmt al een feestelijke melodie door het centrum en kan de tweede kermisdag beginnen. Kinderen lopen met hun ouders over het nog relatief rustige kermisterrein. De attracties staan klaar voor gebruik en de kramen vol lekkernijen openen hun luiken. 

Kinderparadijs
Gegil van kinderen klinkt als ze door elkaar worden geschut in 'de Spin'. "Wij hebben vrij dus kunnen we lekker genieten van alle attracties", vertelt een jongen die geduldig wacht op zijn vrienden die nog in de draaiende attractie zitten. De kermis is overdag een waar kinderparadijs: ouders tillen hun kleuters op de bar zodat zij kunnen trekken aan de felgekleurde touwen, andere kinderen zijn druk bezig met het omgooien van blikken en een straat verderop is een groepje jongens ballonnen aan het schieten. "Het is leuk dat je speelgoed kunt winnen, dan blijf je maar doorgaan", vertelt de 10-jarige Tim. Hij gaat voor een halloween-masker van DJ Marshmello. Fanatiek juichen de jongens een ander toe terwijl er met een plastic geweer geschoten wordt.

Atje voor de sfeer
Rond twee uur neemt het aantal bezoekers toe. Volwassenen genieten van een braadworst, anderen slaan hun eerste biertje achterover op het lied 'Atje voor de sfeer' en mannen en vrouwen springen een gat in de lucht in de Bar Bizar bij De Zaak waar rockmuziek wordt gedraaid. 
Grote groepen staan swingend op een kluit waardoor een ander zich alleen dansend door de muur van mensen kan verplaatsen. De Duitse muziek die uit de speakers knalt bij De Koppelpaarden wordt wordt soms overstemd door de popmuziek van de attractie 'Miami Bank', maar dat weerhoudt de act 'Stimmung mit Peter' – en het publiek – er niet van om hard door te zingen. Bij café De Kruup staan mensen springend mee te zingen tijdens het optreden van Frans Duijts.

Feesten in plaats van werken
Leden van de corsogroepen zijn overal te herkennen aan de felgekleurde shirts. Zij genieten van bier nu zij niet meer in de spanning zitten wie er gewonnen heeft. "Geweldig, feesten in plaats van werken", zegt een man op harde toon om boven de muziek uit te komen. 
Bij sommigen zijn de schorre, bijna geluidloze, klanken uit de keel nog net te horen. Niet alleen de drank en korte nachten zijn daar debet aan. Kermisvierders verliezen ook hun stem in de attracties. Daar weet de breed lachende, maar moeilijk verstaanbare Emma alles van. "Dat krijg je als je de booster in gaat", klinkt het als ze na drie pogingen haar zin pas volledig kan uitspreken. 
's Middags is het al gezellig druk, maar 's avond wordt het nog drukker. Doffe muziekklanken zijn al ver buiten het centrum te horen. Bij elke stap wordt de muziek luider en komen er meer geluiden op de voorgrond. De teksten van de muziek zijn duidelijk te verstaan wanneer het terrein betreden wordt. Ondanks dat er geen gebied in het centrum is waar de muziek niet te horen is, kan het de mensen niet hard genoeg gaan. "De muziek mag zo hard dat ik niemand meer horen kan", roept de 18-jarige Indy door de luide tonen van de muziek heen. De gebouwen veranderen om de haverklap van kleur door de felle lampen. Bij de verschillende cafés staan muziektenten vol met mensen. Buiten De Kruup wordt de polonaise gedanst. De geuren van bier, fastfood en verschillende parfums mengen zich tot de ultieme kermispotpourri. De attracties zitten vol en lijken harder te gaan dan overdag en de mobiele biertaps draaien overuren.

Jaarmarkt nieuwe stijl
De kermis begint wederom rustig in de ochtend, maar de jaarmarkt, die naast de kermis te vinden is, weet het publiek goed te vinden. Deze wordt dit jaar voor het eerst gehouden in de Korte Rapenburgsestraat en op de Varkensmarkt. Het Ondernemersfonds Lichtenvoorde heeft de organisatie dit jaar voor z'n rekening genomen. Telefoonhoezen, speelgoed, kleding, dierenartikelen en meer. Het aanbod op de jaarmarkt is enorm gevarieerd, aan niks lijkt het te ontbreken. Veel mensen zijn op de been om rond te neuzen bij de kraampjes en gezellig bij te kletsen.
Vanuit de jaarmarkt loopt men door het kermisterrein op, waar muziek luidt uit de boxen van de attracties schalt. Daar stroomt het bier alweer rijkelijk. "Met feestdagen maakt het niet uit hoe laat je drinkt", vertelt een man terwijl hij de schuimsnor van zijn bovenlip veegt. De opkomst is minder groot dan de dag ervoor maar toch is het behoorlijk druk.

Schoapenscheerders
Het centrum is niet de enige plek waar een vrolijke sfeer heerst, een aantal straten verderop staan ouderen met hun gezinnen te swingen op de muziek van blaasorkest de Schoapenscheerders. De ouderen, volwassenen en kleine kinderen zingen actief mee op het lied 'Wij hebben een woonboot' dat wordt opgevoerd. Het is bij café Hogenkamp rustiger dan op de kermis maar net zo gezellig.

Nog een avond helemaal los
De kermis zal dinsdagavond om 23.00 uur stoppen. Nog een keer gaan durfals een attractie in en worden de laatste munten opgemaakt. De muziek dreunt over het terrein heen terwijl mensen de klok in de gaten houden. Ter afsluiting is er om 22.00 uur een vuurwerkshow die niet veel mensen willen missen. 
En zo neemt rond half 10 de drukte af en lopen groepen mensen richting het grasveld, dat in de winter de schaatsbaan is; de plek waar de show zich afspeelt. Geduldig wordt er gewacht en mensen pakken hun telefoons erbij om het vuurwerk te filmen. 
En zo zijn klokslag tien uur de eerste knallen te horen. De vele kleuren springen in de lucht en fonkelen sierlijk omlaag terwijl ze uit de lucht verdwijnen. Na een prachtige vuurwerkshow keren veel mensen terug naar de kermis om het laatste uur te vieren en om nog wat attracties in te duiken tot het feest sluit. De kermis was een waanzinnig feest en mensen verheugen zich alweer op de volgende editie. 

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden