Groene RKZVC-kruitdampen voorafgaande aan de derby RKZVC - Longa '30. Foto: Theo Huijskes

Longa '30 wint derby van RKZVC: 0-2

Algemeen

Geen spectaculair voetbalgevecht op Zieuwentse bodem

Door Theo Huijskes

ZIEUWENT - De dit seizoen in Oost Gelre meest vooraanstaande gemeentelijke derby RKVC - Longa '30 zal in de geschiedenisboeken van beide voetbalclubs niet worden bijgeschreven als een spectaculair voetbalgevecht, waarvoor het talrijke publiek op de banken ging staan. Op het kunstgras van sportpark 'De Greune Weide' in het kerkdorp Zieuwent kregen de met hoge verwachtingen opgekomen circa drieduizend toeschouwers een bijzonder vlakke wedstrijd te zien, waarbij de echte hoogtepunten, zij het ook nog enigszins beperkt, bleven voorbehouden tot het laatste halfuur van de wedstrijd. In die periode was het de selectie van trainer Erik Zandstra, die de elf van RKZVC met een tweetal fraaie doelpunten op een terechte afstraffing trakteerde: 0-2.

Vanzelfsprekend en dat volkomen terecht alom blijdschap in het kamp van Longa '30. Immers, na een periode van vijf jaar was men teruggekeerd in de hoofdklasse om daarin vervolgens een valse start te maken met twee nederlagen op rij. "En mede daarom is deze overwinning zo belangrijk", trapte oefenmeester Zandstra na afloop open deuren in. "Ik ben blij, verschrikkelijk blij. Het was dan wel geen hoogstaand voetbalgevecht, maar daarentegen heeft mijn team helemaal volgens de gemaakte afspraken gepresteerd. Natuurlijk ben ik wel zo eerlijk om toe te geven dat RKZVC een offday had, maar wij zijn daar niet in meegegaan en hebben dat gegeven met offensief, doeltreffend voetbal afgestraft."

RKZVC-trainer Laurens Knippenborg, die na dit seizoen vertrekt bij de club, vond het deze keer niet nodig om veel woorden aan de wedstrijd vuil te maken. "Voorop gesteld, deze wedstrijd verdiende maar één winnaar en dat was Longa '30. Wij gaven vanavond op alle fronten niet thuis. Van achteruit werd er veel te weinig druk gezet. Hierdoor vormden wij een ingezakt team, dat deze keer niet in staat bleek om de spitsen te bereiken. Dat zag je met name aan onze meest scorende speler Sjors Storkhorst, die gedurende de gehele wedstrijd praktisch niet is gelanceerd. Al met al jammer, maar alle credits voor Longa '30."

Nu geen voetbaldemonstratie
Ondanks de enigszins teleurstellende wedstrijd, was de entourage in Zieuwent weer helemaal top. Onder de rook van de toren van de dorpskerk St. Werenfridus was de voetbalarena reeds vrij vroeg gevuld met voetbalpubliek, naast Zieuwent en Lichtenvoorde afkomstig uit tal van omliggende plaatsen. Velen onder hen hoopten op een soort spektakelstuk, zoals dat in oktober 2017 toen RKZVC concurrent Longa '30 met meer dan attractief voetbal en tevens hogeschooldoelpunten een verpletterende 5-0 nederlaag bezorgde. Zoals gezegd, deze keer geen schijn van de destijds gegeven voetbaldemonstratie. Nadat voorafgaande aan de aftrap eindelijk de groene kruitdampen waren opgetrokken, wist RKZVC in het eerste halfuur van de wedstrijd nog wel een overwicht te creëren zonder dat in echt doelrijpe kansen te vertalen. Maar vijftien minuten vóór rust en gedurende de gehele tweede helft was Longa '30 de bovenliggende partij. Het in het tweede bedrijf door de Lichtenvoordse brigade ingezette offensief resulteerde in de 56ste minuut in een fraai doelpunt van Rick Bosma. Was een kwartier later Jens Schutten dicht bij de gelijkmaker voor RKZVC, in de 82ste minuut werd een fraaie solo van Jordi Besselink doeltreffend afgewerkt door Tim Bader, hetgeen de 0-2 eindstand betekende.

Onnodige rode kaart
Naast de teleurstellende nederlaag zorgde RKZVC-speler Waldo Rhebergen in de eindfase van de wedstrijd voor een extra smet op de wedstrijd. Bij een duel om de bal trapte hij tegenstander Leon Beuting ongegeneerd onderuit, hetgeen direct rood betekende van de zijde van de goed leidende scheidsrechter Roel van der Werff uit Drunen. De afmars van Rhebergen maakte helaas voor het talrijke thuispubliek de vernedering voor RKZVC compleet.

Zondag 22 september a.s. wordt de competitie in de hoofdklasse hervat met voor RKZVC de streekderby in en tegen Silvolde. Longa '30 moet het op eigen terrein opnemen tegen IFC uit het Zuid-Hollandse Hendrik-Ido-Ambacht. En voor de belangstellenden die het alvast willen noteren: de wedstrijd Longa '30 - RKZVC in de tweede helft van het seizoen staat geprogrammeerd voor zaterdagavond 29 februari 2020.