Deze doorgang van de Hollandse Schans is tijdens schooluren niet meer open. Foto: Kyra Broshuis
Deze doorgang van de Hollandse Schans is tijdens schooluren niet meer open. Foto: Kyra Broshuis

Veelbesproken weg alleen buiten schooltijden toegankelijk

LIEVELDE - Het is een slopende kwestie geweest: de doorgang van de Hollandse Schans in Lievelde. Aan deze straat zijn zowel de Antoniusschool als De Timp gevestigd met daartussen een schoolplein én een reguliere weg die afgesloten kan worden. Al drie jaar strijden verschillende buurtbewoners voor een permanente doorgang. Anderen zijn weer van mening dat het schoolplein definitief afgesloten moet worden voor verkeer.

Door Kyra Broshuis

Dicht tussen 8.00 en 16.00 uur
Het college van de gemeente Oost Gelre heeft nu een besluit genomen. De doorgang tussen de Antoniusschool en De Timp wordt overdag, tussen 8.00 en 16.00 uur, afgesloten. Buiten die tijden gaan de hekken open en is het een doorgaande weg. Ook de noodknop aan beide kanten gaat verdwijnen. Volgens wethouder Karel Bonsen wordt de bewuste plek hiermee echt een schoolplein. Bezwaren van buurtbewoners dat bijvoorbeeld ambulances gebruik moeten kunnen maken van de ‘binnendoorweg’ zijn van tafel geveegd. “Ook ambulances en dergelijke kunnen via de andere route de huizen bereiken. We hebben vorig jaar goed overleg gehad met de buurtbewoners, Lievelds Belang en de school hierover. Met dit besluit komen we tegemoet aan de wensen van de scholen én het overgrote deel van de buurtbewoners.”

De regels
De nieuwe regels zijn als volgt:
- Het ‘schoolplein’ wordt op werkdagen gedurende de schooltijden 8.00 tot 16.00 uur afgesloten.
- Het is tijdens deze schooltijden niet mogelijk om gebruik te maken van het schoolplein (ook niet met behulp van de noodknop).
- Buiten genoemde schooltijden blijft het mogelijk om gebruik te maken van het schoolplein.
- De scholen programmeren de vakantieperioden, waardoor het systeem dan toegankelijk is.
- De scholen programmeren ook speciale activiteiten waarbij het ‘schoolplein’ buiten de reguliere tijden afgesloten blijft en informeren hierover tijdig de buurt.
- Het ‘schoolplein’ blijft altijd toegankelijk voor fietsers en voetgangers via aanwezige doorsteken.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden