De Ozb-aanslag voor 2020 zal 6 procent hoger uitvallen voor de inwoners van Oost Gelre. Foto: Kyra Broshuis
De Ozb-aanslag voor 2020 zal 6 procent hoger uitvallen voor de inwoners van Oost Gelre. Foto: Kyra Broshuis

Inwoners gaan meer ozb betalen

Gemeente moet fors bezuinigen

Door Kyra Broshuis

OOST GELRE - De burgers van Oost Gelre gaan meer onroerendezaakbelasting (ozb) betalen. De inwoners met een eigen woning krijgen een belastingaanslag die volgend jaar 8 procent hoger uitvalt. Dat is meer dan de eerder afgesproken 2 procent. Voor een gemiddelde woning met een waarde van 200.000 euro betekent dat zo'n twee tientjes extra. Dit zegt wethouder Karel Bonsen van financiën.

Sociaal domein
Dat de gemeente in financieel zwaar weer zit, is al langer bekend. Er is een structureel tekort van 3 miljoen euro. De belangrijkste oorzaak is de uitgaven in het zogenaamde sociaal domein. Onder de term ‘sociaal domein’ vallen alle inspanningen die de gemeente verricht rond werk, participatie en zelfredzaamheid, zorg en jeugd; de Participatiewet, de Jeugdwet en de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening. Ook aanverwante taken vallen hieronder, zoals handhaving bij leerplicht, het voorkomen van vroegtijdig schoolverlaten, passend onderwijs, leerlingenvervoer, de reguliere en bijzondere bijstand, schuldhulpverlening en (jeugd)gezondheidzorg. Gemeenten moeten de zorg zelf organiseren en deels betalen. Het Rijk levert ook budget.

Wmo-loket Groenlo gaat dicht
Volgens Bonsen is er een tekort van twee miljoen euro ontstaan door besluiten op rijksniveau. “Daar hebben wij geen invloed op maar we moeten het wel oplossen.” De gemeente gaat bezuinigen ‘maar niet op de subsidies voor sport, welzijn en cultuur’. Wel gaat er bezuinigd worden op openbaar groen, het ambtelijk apparaat en de Wmo. Het Wmo-loket in Groenlo gaat dicht en gebruikers van de ZOOV-pas voor taxivervoer gaan 50 euro per jaar betalen. Nu is het gebruik nog gratis. Ook het minimabeleid wordt aangepast en komt op hetzelfde niveau als in Winterswijk en Berkelland waarmee Oost Gelre samenwerkt in de sociale dienst SDOA.

Welkom bij de raadsvergadering
De gemeenteraad moet de voorgestelde begroting vaststellen. De raadsvergaderingen over de begroting zijn op 5 en 6 november. Die vergaderingen zijn openbaar.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden