André van de Wetering (links) en Clemens Nales bundelen samen met de vijf andere KBO’s hun krachten op de Dag van de Ouderen. Foto: Barbara Pavinati
André van de Wetering (links) en Clemens Nales bundelen samen met de vijf andere KBO’s hun krachten op de Dag van de Ouderen. Foto: Barbara Pavinati

KBO's Oost Gelre bundelen krachten met Nationale Dag van de Ouderen

OOST GELRE - Sinds enkele jaren opereren de besturen van de zeven KBO afdelingen (Krachtige Belangen Organisatie) in Oost Gelre niet meer geheel apart, maar stemmen ze onderling hun plannen af om zo gezamenlijk op te komen voor ouderen. Zo hoeft niet steeds het wiel opnieuw uitgevonden te worden. De besturen kennen elkaar inmiddels goed, maar het lijkt hen nu ook leuk als de leden van de verschillende plaatsen elkaar leren kennen. Die kans komt op zaterdag 12 oktober wanneer zij de Nationale Dag van de Ouderen organiseren bij Erve Kots. Clemens Nales, voorzitter KBO Lievelde, en André van de Wetering, voorzitter KBO Zieuwent, leggen uit: "Als bestuur werken we samen, maar we willen nu ook de mensen samenbrengen. Dit is de eerste keer dat dit gebeurt. Mensen gaan heel moeilijk over de dorpsgrenzen heen. Dit willen we als bestuur doorbreken. We willen een eenheid."

Door Barbara Pavinati

Het plan voor de Nationale Dag van de Ouderen is in het voorjaar ontstaan. De besturen van de KBO's hadden afgesproken toen Clemens met het voorstel kwam om iets gemeenschappelijks te organiseren. Dit idee kwam bij hem op toen hij in Lievelde 100 kaarten voor de Helligen Hendrik had gekocht en daar met een hele groep mensen naartoe ging. Hij wilde iets gemeenschappelijks organiseren, surfte op het internet en kwam bij toeval terecht op een site waarop stond dat 1 oktober de Internationale Dag van de Ouderen was. Deze datum was voor de KBO's in Oost Gelre niet praktisch, vandaar dat er voor 12 oktober gekozen is.

Ook landelijk komen mensen op voor ouderen. Clemens: "In Nederland organiseren een aantal gemeenten de Nationale Dag van de Ouderen, maar in de Achterhoek wordt er bij mijn weten geen aandacht aan besteed." André vult aan: "Dit is een mooie kans voor ouderen om elkaar te ontmoeten en een stukje eenzaamheid weg te nemen."

Gezellige ontspanningsmiddag
De Nationale Dag van de Ouderen wordt dit jaar alleen georganiseerd voor KBO-leden. Er is plek voor 320 mensen die naar rato verdeeld zijn onder de verschillende afdelingen. Het gaat een gezellige ontspanningsmiddag worden met een optredens van de Slingetaler muzikanten uit Kotten en de country zangeres Sandra Vanreys uit Aalten. Om 14.00 uur opent wethouder Jos Hoenderboom de middag. Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB Nederland, is ook aanwezig en zal een praatje houden. De eigen bijdrage voor deze middag is tien euro. Hiervoor krijgen de mensen bij binnenkomst een kop koffie, een consumptie en een snertmaaltijd waarbij ook een toetje niet ontbreekt. Tegen 18.00 uur loopt de middag op zijn eind.

Clemens: "Dit jaar kijken we hoe het gaat en voelen we hoeveel belangstelling er voor is. We weten niet hoeveel mensen er komen. Op deze manier hebben we het nog in eigen hand. De komende jaren gaan we er misschien een andere invulling aan geven en samenwerken met de Antoniushove en De Molenberg."

Kaarten
Kaarten voor de middag zijn te verkrijgen bij de plaatselijke KBO's.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden