Proeven van de kookkunsten op de Naoberdagen. Foto: Kyra Broshuis
Proeven van de kookkunsten op de Naoberdagen. Foto: Kyra Broshuis

Naoberdagen: kijken, luisteren, proeven en genieten

Algemeen

LIEVELDE - Festival De Naoberdagen is een belevenis, bijzonder en anders dan anders. Een festival dat iedere bezoeker het herkenbare en trotse gevoel geeft: 'ja, zo doen we dat hier!'. Op inspirerende themaweides is het genieten van muziek, demonstraties, streekproducten, hebbedingen, ambachten en tuin & erf uit het Oosten. Kijken, proeven, luisteren en de passie ontdekken van ruim honderd ambachtsmensen, streekproducenten en sfeermakers.

Naober-directeur en uitgever Ben van Uhm: "Deze editie willen we wat gekkigheid toevoegen aan het festival. Want humor is sterk verbonden met het platteland. Iedereen kent in zijn dorp wel een club vrienden die iets geks bedenken, met elkaar de schouders eronder zetten en het gewoon regelen. Op de Naoberdagen hebben we een speciale 'Zo-doen-we-dat-hier- weide' ingericht. Met onder meer een klompenrun, klompen-stoelendans en doelschieten op klompen met de superboeren van De Graafschap. En het freestyle vendelzwaaien. Uiteraard hoort daar een streekbiertje bij. Mooi toch?"
De tweede editie van dit festival heeft een prachtig programma. Naast vele bijzondere standhouders zijn er ook aansprekende muzikanten en artiesten geboekt.
"Het wordt genieten voor jong en oud, zeker ook vanwege de fantastische locatie van Erve Kots in Lievelde. De museumboerderij is de ideale locatie om een goeie sfeer neer te zetten. En met het kaartje voor de Naoberdagen heeft iedereen meteen toegang tot alle gebouwen op het terrein", aldus hoofdredacteur Marsha Walraven.

Muziekpodium
Direct bij binnenkomst kan men onder het genot van een hapje en drankje bij het muziekpodium genieten van optredens van artiesten uit de regio. Ook radiopiraten zullen vanaf deze locatie live uit gaan zenden. Naober-ambassadeur Gert Jan Oplaat staat met zijn muziekpartner Anita Bolink (Bokie) garant voor sfeervolle en herkenbare muziek.
Andere artiesten zijn onder andere Dick van Altena. Dick schreef bijna 1100 liedjes, waaronder de nodige hits voor Mooi Wark, De Sjonnies en Saskia & Serge.
Höllenboer (bekend van Busje komt zo) komt met Sallandse satire. Hun programma Pip an de vetveere zal zeker op de lachspieren werken.
Maar er komen nog veel meer artiesten, waaronder Dorothee Spijker (de moeder van Miss Montreal), Lana Wolf, Yara Beeks, Double 2 Singers (Andrew Sisters), Swing Masters, Veluws Dialectkoor, Stef Woestenenk en Duo Mizstic (Eric Heutinck en Sandra Vriese).

Naoberplein
Het Naoberpodium staat midden op het festivalterrein. Lezers kunnen hier de makers ontmoeten. Diverse bekende 'naobers' zoals Boer Jan (Expeditie Robinson) en CDA-Europarlementslid Annie Schreijer-Pierik, worden hier geïnterviewd. Maar ook zal er – net als de editie 2017 – ruimte zijn voor discussies over streektaal en kan iedere bezoeker zijn favoriete dialectwoord opgeven. Aanschuiven bij onze kenners van plattelandsgebruiken wordt aangemoedigd, want het Nederlands kampioenschap 'roosjes maken' gaat op zaterdag van start. Dichtbij het naoberplein kom je bij Gait's Filmhuus. In het Filmhuus zijn diverse animaties te zien.

Gekkigheid en humor hoort bij de plattelander. Meedoen aan de Naober klompenrun op zondag, of doelschieten met de superboeren van Graafschap, of meedoen aan de stoelendans (op klompen), of proeven van speciaal Naoberbier.
Leveranciers uit alle streken van het noordoosten presenteren hun trots op het 'Heerlijk en Eerlijk' plein. Proeven staat hier centraal, van onder meer de hapjes van chefkok Erik van Det/Roost Buitenkoken en meesterbakker Niels van Til.
Tijdens de Naoberdagen kan iedereen inspiratie opdoen, met informatie over de laatste trends voor binnen en buiten, en op het 'Hebbedingen'-plein is het heerlijk struinen langs kramen met originele woonaccessoires, kleding, bloemen, kunst en handgemaakte sieraden. In de ambachtsstraat tussen de gebouwen vinden demonstraties en workshops plaats met oude ambachten als een smidse en houtbewerking. Door deze te combineren met moderne varianten als stipwerk en vilten wat momenteel weer helemaal hip is.

Openluchtmuseum en Herberg Erve Kots bestaat uit markante, authentieke gebouwen als het Los Hoes, de Schoppe en de oude boerderij 'Kots'. De geschiedenis van deze plek gaat ver terug; ooit werd er een graf ontdekt uit de zevende eeuw. Tegenwoordig kan men er ontdekken hoe de boer vroeger woonde en werkte. Huisbrouwer Ben Weenink schenkt er zijn eigen brouwsels en vertelt met passie over zijn vakmanschap.

De Naoberdagen zijn op zaterdag 28 en zondag 29 september van 10.00 tot 18.00 uur bij Erve Kots, Eimersweg 4 Lievelde. Toegangskaarten, inclusief de toegang tot het openluchtmuseum Erve Kots, kosten in de voorverkoop via de site tien euro en aan de dagkassa 12,50 euro. Kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang. Parkeren is gratis.


http://naoberdagen.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant