Foto:
Columns

Frank Zand | Paginanummering

Ik sta deze week in de Groenlose Gids op pagina 7 en in de Elna op pagina 3. Brons, podium. Dat laatste kan omdat Kees Kiezel (volgens mij is dat niet de echte naam) een paar weken snippert. In de Groenlose Gids is pagina 3 gewoon bezet door de nooit snipperende Torenwachter.

Maar dat doet er allemaal niet zoveel toe. Waar ik het over wil hebben, is het volgende: het dialect.

Ik was het afgelopen weekend in de aangrenzende gemeente Oude IJsselstreek en wel in de DRU in Ulft. Daar was een streekliedfestival met een verkiezing van het beste dialectnummer en er was een aantal andere bijpassende optredens. Plat gespöld heette de middag. Leuk gevonden.

Het wedstrijdelement zat hem in het kiezen van het beste lied uit de drie genomineerde nummers die die middag ten gehore worden gebracht. Die drie vormden de zogenaamde shortlist, voortgekomen uit een longlist, om maar een paar echte dialectwoorden te gebruiken.

Na de puntentelling van de vakjury en de publieksjury won Jan Wilm Tolkamp. Met inderdaad een mooie tekst, maar wel op een bestaande compositie. En volgens mij (maar zo heel goed heb ik nu ook weer niet geluisterd) was ook de tekst nogal gebaseerd op het origineel. De andere twee shortlisters hadden een eigen dialecttekst op een eigen compositie. (Een dialectcompositie is natuurlijk onzin.) Ik had dus mijn bedenkingen bij de eindnummering, misschien omdat ik een van de verliezers ken.

Het viel me wel op dat het die middag in ieder geval niet gelukt is om veel jongeren over de dialectstreep te trekken. Althans niet gezien het opgekomen publiek. De mensen op het podium varieerden van een jaar of 15 tot een jaar of 70, gebaseerd op mijn niet onderbouwde inschatting, maar het publiek begon grotendeels zo'n beetje bij de 65. Niet dat daar iets mis mee is, 70 is het nieuwe 60 ofzo. En als je zo doornummert ben ik nog niet op de helft, zelfs als ik niet heel gezond leef (dus zo doorga).

Misschien moet er ook wel een column in het dialect komen in de Elna en de Groenlose Gids. In het Oost Gelrese dialect, bij deze bestaat dat. Ik ga daarover nadenken. En wie weet. Wee wet.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden