Manus van Ooijen stopt als kroegbaas:
Manus van Ooijen stopt als kroegbaas: "Luitjes, bedankt voor alle prachtige jaren". Foto: Kyra Broshuis

Einde aan bijna 50 jaar 'bij Manus'

Algemeen

LICHTENVOORDE - Het eind van een tijdperk, zo kun je het vertrek van kroegbaas Manus van Ooijen wel noemen. Hij was de derde generatie in de familie en de zaak is nu in andere handen overgegaan. Manus hoopt dat de nieuwe ondernemers de kroeg én de sfeer in stand houden. "Dat ze van peren houden en niet van appels", zegt Manus, doelend op de beroemde perenboom op het terras van de kroeg.

Door Kyra Broshuis

Hele generaties brachten vele gezellige uren door 'bij Manus' in zijn prachtige bruine kroeg. En iedereen wist, als Manus riep 'Luitjes, hoogste tijd!' dan was het ook echt over en sluiten. Manus (72) is de jongste telg binnen het gezin Van Ooijen en voorbestemd om de zaak over te nemen. "Ik kreeg een half jaar bedenktijd", vertelt Manus, "Mijn opleiding MTS-bouwkunde sloot natuurlijk helemaal niet aan dus moesten er nog een aantal opleidingen gevolgd worden waaronder een middenstandscursus van docent meneer Gruwel uit Lichtenvoorde . Daarna volgden nog een slijtersdiploma en een vinologencursus. In 1972 ontmoette ik mijn vrouw Anneke, een gastvrouw in hart en nieren, en dat kwam mij natuurlijk heel goed uit. De beroepskeuze was toen snel gemaakt. Kroegbaas zijn is immers het mooiste beroep dat er is! Je hoeft de deur maar open te doen en de mensen komen je een maandsalaris thuis brengen."

'Die tijd van dikke tafelkleedjes en de shagpot op tafel komt nooit meer terug'

Manus kan terugkijken op een bijna een halve eeuw kroegleven. "Ik heb prachtige tijden beleefd met onder andere het carnaval dat toen nog bestond, Lechtenvoordsen Oavonden, zomermarkten, de koningsdagen, zwoele zomeravonden en Pimpop, de voorloper van het Over De Top-festival. Zevenenveertig kermissen heb ik hier gevierd, ongelofelijk hè? De jaren tachtig en negentig waren sowieso mooie jaren, met weinig regels en geen boa's. Er is veel veranderd de laatste jaren, met de invoering van het rookverbod en de verhoogde leeftijdsgrens voor alcohol maar ook de muziekstijlen en de openingstijden. De tijden van dikke tafelkleedjes met shagpot en vloei op tafel zullen nooit meer terugkeren."

Hoogte- en dieptepunt
De periode van 47 jaar kroegbaas zijn kende een hoogte- en een dieptepunt. Manus: "Het absolute hoogtepunt was het galafeest tijdens de eeuwwisseling. Helemaal zelfbedacht en uitgevoerd door onze gasten, iedereen werkte mee. Het werd een onvergetelijke avond." Het dieptepunt vond plaats op 23 februari 1999. "Een van onze gasten kwam die vreselijke dag met twee van zijn kinderen om het leven bij een lawine in Galtür. Dat sloeg in als een bom, verschrikkelijk."

'Luitjes, bedankt voor alle prachtige jaren'
Manus en Anneke waren aangenaam verrast over de vele gasten en bekenden die hen spontaan de hand kwamen schudden bij het afscheid. "Dat hadden we niet verwacht. We hadden her en der een flyertje neergelegd en dat is massaal opgepikt. Het was een zonnige en gezellige middag. We hadden een collectebus neergezet en die leverde maar liefst 2245 euro voor het KWF."

Op de vraag hoe bekende Lichtenvoordenaar nu zijn dagen in gaat vullen, besluit Manus: "Na jarenlang verhalen van backpackers te hebben aangehoord ga ik nu eerst zelf maar eens een rugzak kopen. Luitjes, bedankt voor alle prachtige jaren!"

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant