Deelnemers aan de Grillmasterwedstrijd zetten hun beste beentje voor.
Deelnemers aan de Grillmasterwedstrijd zetten hun beste beentje voor. (Foto: Jorieke Philippi)

Regen domper op Frans opgezet Proef Lichtenvoorde

'Jammer dat de mensen nu niet kunnen genieten'

Door Barbara Pavinati

LICHTENVOORDE - Proef Lichtenvoorde heeft het organisatorisch goed voor elkaar; de straten zijn zondag 6 oktober sfeervol aangekleed met knusse bistrotafels waar zonnebloemen op staan, Franse vlaggetjes langs en oude Citroën 2CV's voor de winkels. Franse chansons klinken in de straten. Er zijn straatkunstenaars en kraampjes waar je Franse producten kan proeven. Eén ding zit er echter tegen: het weer. Door de regen blijft het grote publiek weg. De bezoekers die er wel zijn vinden dit jammer en de organisatie ook. Laurens Snijders van Zeiler: "Je kan alles regelen behalve het weer. Door de regen is er weinig publiek. We hebben voorzieningen getroffen voor het slechte weer, maar kunnen er niks aan doen. Jammer dat de mensen nu niet kunnen genieten van Proef Lichtenvoorde."

"We proberen elk jaar een overkoepelend thema te vinden voor Proef Lichtenvoorde," vertelt Laurens, "Dan hebben de ondernemers een kapstok en is er samenhang in wat we aanbieden. Dit jaar hebben we voor het thema Parijs gekozen. Daar heeft iedereen wat mee: culinair gezien, maar ook met de mode en cultuur. Proef Lichtenvoorde wordt door alle ondernemers gedragen. De kracht zit erin dat we het met elkaar doen. We maken er samen iets moois van. Zelfs ondernemers van buiten het centrum dragen hun steentje bij. Hier op het 'Meer voor mannenplein' is er voor de derde keer een Grillmasterwedstrijd. Er doen vier koppels mee. Zij moeten een visgerecht, vleesgerecht en dessert maken. De resultaten worden beoordeeld door een deskundige jury. Dit jaar koken we voor het eerst op vuur met een Ofyr." Voor Pim Westervoorde en Mark Peters was de Ofyr de reden om ook mee te doen. Ze wilden uit hun comfortzone stappen en zijn na de eerste ronde meer dan tevreden: "We gaan zeker niet af!"

Modeshow publiekstrekker
Britt Waalderbos werkt bij Trendy Bloemen en dit jaar is haar vuurdoop voor Proef Lichtenvoorde: "Het is allemaal goed opgezet en ziet er gezellig uit. Alleen jammer van de regen. Hier in de winkel hebben we nog wel stukjes en kransjes verkocht. De mensen komen wel binnen, buiten is er haast niemand te vinden." De modeshow is ondanks de regen een publiekstrekker. In de grote tent op de Markt wordt de nieuwste najaarsmode geshowd. Daar staan de mensen droog en kijken ze hun ogen uit.

Totaalbeleving
Johan Meulman is op pad met zijn gezin en het bezoek dat hij deze zondag heeft. Ze komen niet voor iets speciaals in het centrum, maar zijn gewoon nieuwsgierig naar wat Proef Lichtenvoorde inhoudt. Er zijn bezoekers die op hun vrije zondag een ommetje langs het evenement maken of toch de totaalbeleving willen ervaren, zoals Simone. Zij is met een vriendin onderweg van de modeshow naar een workshop met planten bij Diny Hogenkamp en laat zich niet weerhouden door het weer: "We hebben toch een paraplu!"

Uitslag Grillmasterwedstrijd

1) Michael Rast (voor de derde keer) en Bram Jansen
2) Esken en Ceriel
3) Jeroen en Richard
4) Pim en Mark

Meer berichten