Foto:
Columns

Frank Zand | De beloofde gemeente

De beloofde gemeente

Eigenlijk is het niet te doen: een column schrijven voor Oost Gelrese kranten. Althans, een kritische column naar de gemeentelijke overheid toe, het kan bijna niet.

En dat zou volgens sommige critici toch de functie van een columnist moeten zijn: de machthebbers bij de les houden, opkomen voor de mensen die in de maatschappelijke hoeken zitten waar de klappen vallen.

Maar zeker door het lezen in de Elna en de Groenlose Gids van vorige week, werd ik nog weer eens met de neus op de feiten gedrukt. Die fantastische feiten die vermeld waren in de pagina's over de gemeentelijke begroting 2020. Die heb ik dus twee keer gelezen.
OG betekent niet Oost Gelre maar Onbeschrijfelijk Gelukkig.

Alleen al onze kernkwaliteiten. Ik zeg 'onze', want als het goed gaat is de overheid van ons, net als het Nederlands elftal. Lees en huiver mee van genot over de vier gemeentelijke kernkwaliteiten: we zijn een evenementengemeente, er is zorg en aandacht voor elkaar, er is innovatieve bedrijvigheid en er is landschap. Nou heeft Pernis ook wel landschap, maar we weten allemaal welk bijvoeglijk naamwoord hier bij ons bijgedacht kan worden.
Evenementen, zorg en aandacht, innovativiteit en een mooi landschap: als je partner op al die criteria net zo hoog scoort als Oost Gelre, dan mag je in de handen en andere zaken knijpen, zowel in die van jou als in die van je partner.

Onder het kopje 'Zorg en aandacht voor elkaar' wordt het hoge niveau van de mantelzorg genoemd. Je kunt je afvragen in hoeverre dat een verdienste is van de leiders of van het volk, maar je moet je even niks afvragen, je moet gewoon lezen en je gelukkig prijzen.
Modezaken mogen het dan moeilijk hebben in onze gemeente, met de mantelzorg zit het wel goed. (Geel!)

En ... het beleid is erop gericht die kwaliteiten de komende jaren nog te versterken. Dit wordt ons zwart op wit (eigenlijk: zwart op een soort donkergeel) beloofd.
Hoe lang kun je daar nog mee doorgaan? Tot iedereen, inwoner of toerist, gillend en soppend van 24/7 vreugde door Oost Gelre flaneert?

Gelukkig (!) is er als tegengewicht nog de dreiging van criminaliteit in het buitengebied. Daar houdt de gemeente openbare informatiebijeenkomsten over.
Dat kan budgettair gewoon, dat soort bijeenkomsten, inclusief een kopje koffie of thee. En nog is de begroting sluitend. Hopelijk dit stukje ook.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden