'Ouderen een leuk uurtje bezorgen met als resultaat een mooie foto'

Fotograaf Marcel te Brake, gefotografeerd in de stijl zoals hij ook de ouderen fotografeert. Foto: Liselotte de Koning
Fotograaf Marcel te Brake, gefotografeerd in de stijl zoals hij ook de ouderen fotografeert. Foto: Liselotte de Koning (Foto: )

Marcel te Brake fotografeert gratis mensen van 70 en ouder

Door Bernhard Harfsterkamp

LICHTENVOORDE - Fotograaf Marcel te Brake was al een tijd aangesloten bij het project Zenna. Van mensen van 70 jaar en ouder wordt dan gratis een mooi portret gemaakt. "Ik had in Aalten enkele posters opgehangen, maar er kwam haast niemand." Dat veranderde nadat hij bij Jan Breukelaar van AFM op de radio was geweest, waarna het onderwerp later werd opgepikt door RTV Slingeland in Winterswijk. Het gemaakte filmpje werd drie weken geleden op de Facebookpagina van de lokale omroep gezet. "Dat is 1400 keer bekeken. Sindsdien krijg ik acht aanvragen per dag en fotografeer ik tien ouderen per week."

Vaak geen mooie foto beschikbaar
Het project Zenna is bedacht door fotografe Zenna Aydin uit Deventer. Met een fotoshoot worden senioren vanaf 70 jaar in het zonnetje gezet met een mooie portretfoto als herinnering. Aydin kwam er achter dat veel mensen nauwelijks meer foto's hebben van hun ouders of grootouders. Soms is er als iemand overlijdt alleen maar een pasfoto beschikbaar. Aydin wil dat voor iedere oudere een mooi foto beschikbaar komt. Inmiddels heeft zij hulp gekregen van meer dan zestig fotografen in heel Nederland. Marcel te Brake sloot zich voor Aalten, Oost Gelre en Winterswijk aan. Hij herkende de situatie uit eigen ervaring. Zijn vrouw overleed in 2004, nadat hij elf jaar met haar getrouwd was geweest. "Mijn vrouw was de fotograaf van ons gezin en de fotograaf stond in die tijd zelden zelf op de foto. Ik maakte haast nooit een foto. Het was daardoor moeilijk een mooi portret van haar te vinden."

Uit de hand gelopen hobby
Na de dood van zijn vrouw ging Marcel te Brake aan de slag met haar apparatuur. "Ik ben het zelf gaan proberen en begon het leuk te vinden. Mensen op de foto zetten vind ik het leukst." De fotografie noemt hij inmiddels een 'uit de hand gelopen hobby' en zijn grote passie. Hij doet het naast zijn baan. Voor 32 uur in de week is Te Brake buschauffeur bij de Arriva. De andere uren besteedt hij veel tijd aan de fotografie. "Het is vaak schipperen met de tijd. Mijn vriendin klaagt wel eens. Het eten schiet er soms wel eens bij in." Sinds vier jaar doet Te Brake steeds meer studiowerk. "Daarvoor fotografeerde ik vooral evenementen voor diverse websites. Daardoor ben ik ook terecht gekomen bij het Aaltens Nieuws. Een foto in de krant is leuk voor de promotie." Sinds drie jaar heeft Te Brake een eigen studio in een deel van een bedrijfshal in Lichtenvoorde. "Portretfotografie vind ik het leukst om te doen, maar ik fotografeer ook kunstwerken, mode en voedsel voor kookboeken."

Terug naar Aalten
Marcel te Brake is geboren en getogen Aaltenaar. Na zijn studie ging hij aan het werk als groepsleider. "Na drie jaar hield ik het voor gezien. Ik zat teveel op kantoor." Via via is hij daarna in het vervoer terecht gekomen. Hij is een van de eerste regiotaxichauffeurs geweest en is conducteur op treinen geweest. Hij heeft voor vliegtuigmaatschappijen gewerkt. "Ik was geen piloot. Ik begeleidde mensen naar het vliegtuig toe, die onzeker waren over de vlucht. Een enkele keer vloog ik dan zelfs mee." Hij is even vrachtwagenchauffeur geweest, maar buschauffeur is hij het langst geweest. Na 17 jaar in Haarlem keerde hij terug naar Aalten. Zijn nieuwe liefde had hij nog in Haarlem ontmoet, maar zij wilde wel mee. Het was de binding met zijn familie, die hem deed terugkeren.

Veel voldoening
Het fotograferen van mensen geeft Te Brake veel voldoening. "De blik van voldoening in de ogen van de mensen als ze de studio uitgaan is voor mij heel veel waard." Niet iedereen wil graag voor een camera staan. Hij nodigt ook zelf mensen uit. "Ik? Jij bent gek. Maar intussen zijn ze al zes keer terug geweest." Ook voor oudere mensen geldt dat ze niet altijd meteen willen. "Het zijn vaak dochters die ze aanmelden voor een foto. Ik probeer ze dan een leuk uurtje te bezorgen. Het fotograferen is altijd gezellig. Ik sta er elke keer versteld van hoe jong oude dames kunnen zijn, als ze gefotografeerd worden." Twee dagen na de fotoshoot krijgt de gefotografeerde een gratis portret en een overzichtje van de andere gemaakte foto's, die Te Brake maakte. Voor een klein bedrag kunnen die bijbesteld worden. Oorspronkelijk wilde hij het alleen voor de gemeente Aalten doen, maar nu kan elke 70-plusser uit Oost Gelre en Winterswijk eveneens bij hem terecht. Te Brake heeft bij de foto's gekozen voor een zwarte achtergrond. "De mimiek spreekt dan meer."


Interesse in een portretfoto? Stuur een e-mail naar info@tebrakefotografie.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden