Op basisschool Willibrodus las Nicole Rouwmaat de leerlingen voor uit 'Koning en koning'. Foto: Annekée Cuppers
Op basisschool Willibrodus las Nicole Rouwmaat de leerlingen voor uit 'Koning en koning'. Foto: Annekée Cuppers

Ludieke scholenactie op Coming Out-day

OOST GELRE/BORCULO/WINTERSWIJK/DINXPERLO - Aankomende week ontvangen alle basisscholen in de gemeentes Oost Gelre, Berkelland, Winterswijk en Aalten een verrassing in de bus. Namens het Preventie Platform Jeugd (PPJ) van de vier gemeentes, het platform Goed Geaard en de Roze Vijftigers van het COC, krijgen de scholen het prentenboek 'Koning en koning' aangeboden. Thema van dit boek is seksuele diversiteit. Tijdens de maand van de opvoeding op Coming Out-day, vrijdag 11 oktober, werd in elke gemeente alvast aan één school een exemplaar uitgereikt en voorgelezen door een anders geaarde bezoeker. Op een luchtige manier ging deze gast aan de hand van het boek met de kinderen in gesprek.

Door Annekée Cuppers

Het boek 'Koning en koning', geschreven door Stern Nijland en Linda de Haan, verhaalt over prins Heerlijk die moet trouwen om koning te worden. Een lange stoet prinsessen trekt voorbij maar prins Heerlijk wordt er niet warm of koud van. Totdat hij de broer ziet van een van de prinsessen en tot over zijn oren verliefd wordt.

Nicole Rouwmaat is vanuit het PPJ-kernteam Oost Gelre en het platform Goed Geaard een van de initiatiefneemsters van de actie. Deze ochtend is ze zelf te gast op haar oude basisschool St. Willibrordus in Groenlo. Ze begint haar bezoek aan de klas met het ophangen van de regenboogvlag. "Ik leg de kinderen uit dat iedereen weer een andere lievelingskleur heeft en dat al die verschillende kleuren bij elkaar een mooie vlag maken. Zo zijn mensen en gezinnen ook allemaal verschillend. Misschien zit er in jouw klas wel een kindje met twee vaders of twee moeders. Door al op jonge leeftijd met kinderen te praten over de grote diversiteit aan mensen en hun voorkeuren, wordt het thema steeds normaler. Iedereen is verschillend en iedereen hoort erbij. Want of je nu op een prins of prinses verliefd wordt, het verschil is maar twee letters. In de kern is verliefdheid bij iedereen hetzelfde, dat willen we vanuit PPJ, Goed Geaard en de Roze Vijftigers de kinderen graag meegeven."

Op de Liboriusschool in Dinxperlo was het de beurt aan Jeroen Bruggink, in transitie van vrouw naar man, die een klas vol achtstegroepers voor zijn kiezen kreeg. Hij vertelt daarover: "Ik vond het boek te kinderachtig voor groep 8. Daarom had ik de leerkracht gevraagd de klas op mijn komst voor te bereiden. De vragen die de leerlingen stelden en de respectvolle manier waarop ze dat deden vond ik heel bijzonder. Ik geloof dat mijn verhaal echt indruk gemaakt heeft."

Ook op de Korenburg in Winterswijk en de Sint Joris in Borculo werd het boekje uitgereikt en voorgelezen en met de kinderen gepraat over seksuele diversiteit door respectievelijk Maike Penterman en leerkracht Gijs van Dongeren. In de loop van de week zullen alle basisscholen in de vier gemeenten het boekje met een begeleidende schrijven in de bus krijgen. Nicole: "We willen scholen hiermee een handvat geven om het thema bespreekbaar te maken en te normaliseren. Zodat er hopelijk in de toekomst niemand meer in de kast hoeft te zitten."

Wie met Nicole in contact wil komen, kan mailen naar nrouwmaat@winterswijk.nl.


www.preventieplatformjeugd.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden