Foto:
Columns

Coming (f)out

Afgelopen vrijdag was het internationale 'Coming Out' dag. De dag waarop er internationaal driftig met regenboogvlaggen gezwaaid wordt om alle leden van de LGBTQ-gemeenschap en zij die hun lidmaatschap nog niet hebben verzilverd, een hart onder de riem te steken. Ik ben dyssekstisch, dus als ik een letter vergeten ben, bij deze alvast mijn excuses.

Diverse gemeenten in de Achterhoek hadden de vrolijke zeskleur fier in de mast hangen. Het gaf kleur aan het nieuws dat tot dan toe vrijwel door de boeren gedomineerd werd, maar dat terzijde.

Oost Gelre presenteert zichzelf graag als inclusieve gemeente; iedereen hoort erbij! Ik heb het de burgemeester vaak genoeg horen zeggen. Vorig jaar postte ze zelfs nog trots een foto van de regenboogvlag aan de Raadhuisstraat op haar facebookpagina. Een moderne gemeente als Oost Gelre heeft de acceptatie van LGBTQ-ers hoog in het vaandel staan. Echter was dit jaar dat vaandel nergens te bekennen.

De dag begon zo goed. Er woei een perfect wapperwindje. Niet te verwarren met een stiekem gelaten windje dat je met je hand achter je rug snel even weg wappert. Nee, een mooi strak windje uit de richting noord-oost. Zeg maar, vanaf de kant van Grolle. Bij het gemeentehuis fier in de top de vlaggen van Oost Gelre, de Achterhoek en de Euregio. Trotse symbolen waarmee de gemeente zijn waardes uitdraagt. Maar de regenboogvlag, die was in geen velden of wegen te bekennen.

Enkele betrokken burgers belden terstond naar afdeling burgerzaken. Is de gemeente Coming Out dag soms vergeten? Zijn jullie nu al begonnen met het snoeien op de begroting en is de regenboogvlaghijsambtenaar inmiddels met een riante afvloeiingsregeling vertrokken? Heeft de catering-stagiaire met de koffie geknoeid en de regenboogvlag 'voor nood' maar even als tafelkleedje gebruikt? Wethouder Hoenderboom putte zich uit in excuses en beloofde hoogstpersoonlijk uit te zoeken wat er aan de hand was. Hij maakt er geen half werk, dat moet ik hem nageven. De oplossing van dit mysterie is nog steeds niet bekend.

Ik denk dat de verantwoordelijke ambtenaar het gewoon is vergeten. Of weet hij niet meer waar hij de vlag heeft opgeborgen. Geeft niks, daar mag ie rustig voor 'out' komen. Vrijdag 13 december is het paarse vrijdag. Kan ie in de herkansing.


Kees Kiezel

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden