Foto:
Columns

Frank Zand | Eendracht rond de gracht

Eendracht zowel binnen als buiten de Grolse gracht deze dagen. In verband met de Slag om Grolle en de ligging van de circumvallatielinies de komende week gewoon de Oost Gelrese gracht te noemen.

In het oorlogsfeestvarken Groenlo zelf is het samengaan van de voetbalclubs Grol en Grolse Boys er eindelijk door. Hoewel, de fusieakte moet nog ondertekend worden, de politiek zou rond het financiële plaatje in aanloop naar de Sinterklaastijd nog roetvegen in het eten kunnen gooien. En de Kamer van Koophandel, de Rechtbank en de KNVB hebben als hotemetoten ook nog recht op zienswijzen. Maar van de mensen uit het (kunstgras)veld heb ik begrepen dat dat nog slechts formaliteiten zijn.

Het is natuurlijk geen echte fusie, daarvoor is het verschil in omvang tussen het van oorsprong katholieke Grol en het protestantsere Grolse Boys te groot. En ook geen huwelijk, zoals een verslaggever sedert een jaar reeds meermalen stelde, en dat in uitgaven van het Achterhoek Nieuws in het algemeen en in de Groenlose Gids in het bijzonder. Althans geen huwelijk tussen gelijkwaardige partners. Meer een huwelijk tussen een 13-jarig woestijnzandmeisje en haar 66-jarige oudoom, noch katholiek noch protestants.

Het werd tijd ook dat die twee Groenlose clubs samengingen. In Lichtenvoorde, demografisch toch zo'n 30% groter dan Groenlo, is sinds jaar en dag maar één voetbalclub: Longa. '30, niet te verwarren met Longa '59, een club met een andere balfocus. Ik weet niet of er ooit in de kom Lichtenvoorde meerdere voetbalclubs actief waren, daarvoor zou ik in de geschiedenis van het kerkendorp moeten duiken. En duiken in iets wat vrij ondiep is, blijft gevaarlijk.

En ik wil niet te snel causale correlaties (oorzakelijke verbanden) veronderstellen, maar het eendrachtige Longa doet het toch aanmerkelijk beter dan Grol, zeker de laatste jaren weer.

Wat carnaval betreft is het juist Groenlo dat het principe eendracht-maakt-macht doorhad en in praktijk bracht. Terwijl in andere plaatsen minieme clubjes langs elkaar vieren of vierden, schaart in Groenlo iedereen zich onder of in elk geval in de nabijheid van De Knunnekes.

Maar eerste aanstaand weekend die andere verkleedpartij annex rollenspel: de Slag om Grolle tussen de Staatsen en de Spanjaarden. Die wordt in contrast met de Grolse voetbalslag weer gewoon gewonnen door protestantse Frederik Hendrik en zijn Staatse consorten, namens de Zeven Verenigde Nederlanden. Verenigde! Bam!

(Officieel moet voor Grol, Grolse Boys en Longa'30 nog SV of S.V., een beetje met de Franse slag.)

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden