Koninklijke Onderscheiding voor Saskia Otten-Manschot. Rechts Henri Pothof. Foto: Theo Huijskes
Koninklijke Onderscheiding voor Saskia Otten-Manschot. Rechts Henri Pothof. Foto: Theo Huijskes

Een Koninklijke Onderscheiding voor twee clubiconen

Ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van Longa '59

Door Theo Huijskes

LICHTENVOORDE - Alle aanwezigen en een tweetal op handen gedragen leden van Longa '59 in het bijzonder werden afgelopen zaterdag op de jubileumdag van de 60-jarig Lichtenvoordse volleybalvereniging verblijd met een bijzonder verrassende onderbreking van het feestelijke avondprogramma. Dit gebeurde op het moment dat burgemeester Annette Bronsvoort van de gemeente Oost Gelre aanstalten maakte om in een bomvolle zaal De Koppelpaarden enkele officiële handelingen te verrichten. Het betrof in dit geval met name de uitreiking van een Koninklijke Onderscheiding aan een tweetal clubiconen, te weten Henri Pothof (73) en Saskia Otten-Manschot (63).

Voor de vele, jarenlange verdiensten voor Longa '59 werden beide volleybalcoryfeeën gedecoreerd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Of zoals burgemeester Bronsvoort het verwoordde: "Het gaat hier niet alleen om een stukje waardering voor het totaal aan vrijwillige activiteiten, die beiden voor de samenleving op het terrein van sport en welzijn ontplooid hebben, maar het gaat hier ook om twee vrijwilligers van de buitencategorie."

Veertig jaar wedstrijdsecretariaat
Annette Bronsvoort besteedde, alvorens de onderscheiding uit te reiken, ruime aandacht aan het aspect dat Henri Pothof alleen al veertig jaar achtereen het wedstrijdsecretariaat van Longa '59 op een eigenlijk niet te evenaren wijze heeft uitgevoerd. "Maar dat is het niet alleen. In feite was en ben jij te allen tijde beschikbaar voor alle kaderfuncties en dat alleen al verdient veel respect en waardering", aldus de burgemeester. Zoals bekend is Henri Pothof ook de man, die als inspirator en organisator een hand heeft in alle toernooien van Longa '59. De meest tot de verbeelding sprekende voorbeelden hiervan zijn de Manus-cup voor de herenselectie en de Kaak-cup voor de damesselectie. Pothof is bovendien altijd nauw betrokken geweest bij het jaarlijks op Koninginnedag georganiseerde stratentoernooi, waaraan buurten en vriendengroepen konden deelnemen. Daarenboven heeft Pothof bij Longa '30 ook nog eens doorlopend als scheidsrechter gefunctioneerd op allerlei niveaus om nog maar niet te spreken over zijn rol als teammanager van de Dames 1 selectie van Longa '59. In die functie reisde Pothof -ondanks dat hij liever aangeduid wilde worden als teambegeleider dan als teammanager- in het belang van de club het gehele land rond.

Een waslijst aan functies
Heeft Pothof een waslijst aan functies, hetzelfde kan ook gezegd worden van Saskia Otten-Manschot. Begonnen in 1968 als speelster en in die hoedanigheid niet alleen van het destijds in de Eredivisie spelende damesteam van Longa '59, maar ook van het Nederlands team als het andere Oranje, heeft ook Saskia een lijst met uitgevoerde functies achter haar naam staan om u tegen te zeggen. Dit varieert van verzorgster en fysiotherapeut van Heren 1 en Dames 1 selectie Longa '59 tot jeugdtrainster van diverse teams, waaronder de aspiranten en junioren meisjes. Ook in haar geval had burgemeester Bronsvoort een lange adem nodig om alle hoofd- en nevenfuncties te benoemen, die haar uiteindelijke het dik verdiende 'lintje' heeft opgeleverd. "Want ook jouw belangrijke rol, gespeeld ten faveure van de bekende speelster Lonneke Slöetjes, mag niet onvermeld blijven. En zo zijn er nog tal van grote en kleine, tevens niet onbelangrijke taken van jou te melden, waarbij op het aan mij aangereikte lijstje zelfs nog een rol als verenigingsfotograaf staat vermeld."

Naast de Koninklijke Onderscheidingen vielen beide gedecoreerden ook een massale, kleurrijke bloemenhulde ten deel, waarin tevens voorzitter Marian Hagen als de grote trekker van het 60-jarige jubileumfeest deel van uitmaakte.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden