Kinderen kijken toe hoe de fietscrossbaan wordt aangelegd. Foto: Dinès Quist
Kinderen kijken toe hoe de fietscrossbaan wordt aangelegd. Foto: Dinès Quist

Lievelde krijgt een fietscrossbaan

LIEVELDE - Er is al een crossbaan te herkennen in de zandbulten die afgelopen zaterdag, door een handje vol vrijwilligers is verkruid. Tussen het vorig jaar aangelegde park De Vossenburcht en het spoor was nog ruimte, een uitgelezen plek om een fietscrossbaan aan te leggen, zo vond Lievelds Belang. De fietscrossbaan past precies in de natuurlijke indeling en het dynamische concept van het Vossenburchtpark.

Door Dinès Quist

Inspiratie tot de fietscrossbaan was de pumptrack-baan, die afgelopen jaar een aantal weken op het terrein heeft gestaan. Deze mobile kunststof fietsbaan met ritmische bulten, heeft in alle kleine kerndorpen van Oost Gelre gestaan, zo ook in Lievelde. "De kinderen waren dolenthousiast," vertelt Joris Pape, voorzitter van Lievelds Belang. "Elke middag en avond kwamen er tientallen op af. Toen hebben we bedacht dat het leuk zou zijn een vaste fietscrossbaan te maken." Lievelde heeft door de jaren heen vele tijdelijke fietscrossbaantjes gekend op braak liggende stukjes grond waar later gebouwd werd. De laatste jaren waren er geen geschikte plekken meer. Nu het terrein tussen het spoor en het park in het vizier kwam, bleek dit de ideale plek voor een definitieve fietscrossbaan. De gemeente die het terrein ooit aankocht, is enthousiast en subsidieert een deel.

Vrijwilligers komen aanwaaien
Aan enthousiaste vrijwilligers is geen gebrek in het dorp. Met een shovel en graafmachines gesponsord door Collectieve Werktuig Vereniging Lievelde, Dusseldorp Infra-, Sloop- en Milieutechniek en de Rouwmaat groep, is afgelopen zaterdag al een groot deel van het grove werk verzet. "Vrijwillige handen kwamen vanzelf aanlopen," vertelt Pape. "Twee jonge knapen uit Lievelde van een jaar of twintig, gaan af en toe naar Doetinchem om daar te crossen. Zij zijn zo blij met dit project dat ze spontaan op de stoep stonden om te helpen." Ook kleine kinderen kunnen niet wachten en steken hun handjes uit de mouwen.

Joost ontwerpt uitdagende baan
Rots in de branding van het fietscross project is de Lieveldse Joost Klein Tank. Hij is fervent fietscrosser en werkt in zijn vrije tijd voor pumptrack.nl waarvoor hij onder andere fietscrossbanen aanlegt. Joost is dan ook de gene die de crossbaan ontworpen en uitgetekend heeft. Zijn expertise maakt van de crossbaan een uitdagend circuit voor alle leeftijden. Het terrein is 100 meter lang en 15 meter breed. In het midden komt de startbult met aan de linkerkant een pumptrack-baan voor alle leeftijden en aan de rechterkant een stuntbaan in drie verschillende niveaus met een tafelbult en springheuvels. "In het voorjaar gaan we een fietscrosswedstrijd organiseren. Alle kleine kernen kunnen dan tegen elkaar battlen." Nu moeten fietscrossers nog even geduld hebben want er moet nog een paar zaterdagen gewerkt worden voordat de baan klaar is, maar de kettingen kunnen alvast worden gesmeerd.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden