Kei-praot van Kiezel

Ode aan Harry

Kent u Harry Beestman? Nee?

Nou, ik ook niet. Toch koesteren we hier op de redactie warme gevoelens voor Harry. Geen berichtje zo klein, geen column zo lang, op 'onze Harry' kunnen we altijd rekenen. Harry Beestman mag met recht een top-fan van de Elna genoemd worden. Of hij de papieren versie van de krant ooit doorbladert is onbekend maar alle berichten die de Elna op Facebook plaatst, krijgen van hem het welbekende blauwe duimpje.

Dankzij zijn talloze duimpjes vertonen de facebookstatistieken van Elna nog ieder kwartaal een stijgende lijn. Dat zijn reacties van grote invloed zijn op deze statistieken werd afgelopen zomer nog eens duidelijk. Er kwam een periode lang de klad in het aantal berichten waarop gereageerd werd. We vermoeden dat Harry van een welverdiende vakantie genoot. Tenminste, dat hopen we maar want als hij ziek was geweest, hadden we hem zeker een bloemetje toegestuurd. Daar hebben we hier op de redactie zo'n 'lief-en-leed' potje voor. Maar zoals het een bescheiden Achterhoeker betaamt, worden we op Harry's eigen facebookpagina maar weinig over hem gewaar.

Harry is links nog rechts, van god los en volledig genderneutraal. Of de artikelen nu over regenboogvlaggen of kerklezingen gaan, Harry maakt geen onderscheid. Zowel berichten voor als tegen de komst van de mestvergister op de Laarberg in Groenlo konden op zijn goedkeuring rekenen. Ik zeg bewust 'konden' want met de huidige ontwikkelingen in de boerensector lijkt een probleem zich als vanzelf te hebben opgelost.

Voor columnisten is een lezer als Harry een zegen voor ons tere ego. Iedere week opnieuw worden we geacht op prominente plekken in de krant een zinnig en lezenswaardig stukje voor u te schrijven. Sinds deze week hebben we zelfs allemaal een nieuw beeldmerk gekregen. Columns zijn soms leuk en luchtig, dan weer kritisch en stekelig. En af en toe zijn de stukjes ronduit irritant, aldus sommige reacties op de sociale media.

Maar niets is erger voor een columnist dan helemaal geen reactie te krijgen op zijn creatieve pennenvrucht, zijn 'kindje' dat aan zijn wondere brein is ontsproten. Geen boze mailtjes of dreigtelefoontjes, geen gedeelde berichten, venijnige commentaren of vrolijk lachende icoontjes. Dan ben je koning te rijk met het duimpje van Harry, ook al is het maar voor de moeite.

Wat een verdraagzaamheid en wat een mededogen. Be like Harry.


Kees Kiezel
________________________________________

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden