Geen vuurwerk in jouw straat of buurt? Regel samen een vuurwerkvrije zone.
Geen vuurwerk in jouw straat of buurt? Regel samen een vuurwerkvrije zone. (Foto: Kyra Broshuis)

Inwoners kunnen zelf vuurwerkvrije zone aanvragen

Gemeente faciliteert met borden

Door Kyra Broshuis

OOST GELRE - Vuurwerk; voor de één een bron van een vermaak en voor de ander een enorme ergernis. Al enige tijd wordt er in het land gesproken over een vuurwerkverbod. Regeringspartijen VVD en CDA zijn tegen het voorstel van de politie en andere organisaties om vuurpijlen en ander knalvuurwerk tijdens de jaarwisseling te verbieden. Met oud en nieuw in het vooruitzicht biedt de gemeente Oost Gelre de inwoners de mogelijkheid om zelf een vuurwerkvrije zone te regelen. Dat kan een straat zijn, een plein of een bijvoorbeeld een bepaalde groenstrook. Het gaat hier echter wel om een vrijwillige vuurwerkvrije zone. De gemeente gaat dus niet handhaven.

Zelf afspraken maken
“Wij denken dat onze inwoners heel goed zelf afspraken met elkaar kunnen maken”, zegt burgemeester Bronsvoort. “We zijn vooralsnog geen voorstander van een vuurwerkverbod. We hebben in onze gemeente relatief weinig overlast en weinig klachten.” Als straten of buurten een vuurwerkvrije zone willen instellen, kunnen ze daartoe een aanvraag indienen bij de gemeente. “We kijken natuurlijk wel of het verzoek door de buurt of straat ondersteund wordt. Een aanvraag ondersteund door slechts één persoon zullen we niet toewijzen.”

Het blijft vrijwillig
Zaak dus om eerst te inventariseren hoe de buurt erover denkt. Overigens kunnen ook beheerders van dierenparken of bijvoorbeeld verzorgingshuizen een aanvraag indienen. “Het initiatief en de uitvoering ligt bij de buurt zelf. Natuurlijk kan er in altijd een beroep worden gedaan op de politie of de BOA maar ook daar is de capaciteit beperkt. We moeten dit echt samen doen.” In meer gemeenten zijn vrijwillige vuurwerkvrije zones en daar zijn de ervaringen positief. “De ervaring leert dat mensen echt wel bereid zijn tot overleg en zich aan de gemaakte afspraken houden. Maar het blijft vrijwillig”, zo zegt de burgemeester. Het aanvragen van een vuurwerkvrije zone kan via het online aanvraagformulier dat op de site van de gemeente (www.oostgelre.nl) te vinden is. De gemeente levert bij goedkeuring de borden die de buurt of wijk zelf moet neerzetten en na afloop weer moet verwijderen.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden