Foto: Achterhoek Nieuws bv
Foto: Achterhoek Nieuws bv

Krijgt RMS een voorkeursbehandeling?

Algemeen

Update 28                

Wij hebben lange tijd niets van ons laten horen maar dat betekent niet dat wij stil hebben gezeten. Wij blijven de ontwikkelingen omtrent het RMS project op de voet volgen.

Op dit moment zijn wij nog steeds in afwachting van de uitspraak van de rechtbank over de laatste vergunning (de eerste twee zijn eind juni al vernietigd). Dit betreft de vergunning Wet Natuur Bescherming (Wnb), die alles te maken heeft met de nu zo actuele discussie omtrent de uitstoot van stikstof. Wij hebben geen idee of dit de oorzaak is dat deze uitspraak zo lang op zich laat wachten. Maar wij hebben geen haast en zien met vertrouwen het oordeel van de rechtbank tegemoet.

Op de recente raadsvergadering van Oost-Gelre over de begroting van 2020 werden er aan wethouder Frank vragen gesteld over de inhoud van het voorlopig koopcontract tussen De Laarberg en RMS voor de aankoop van bouwgrond. Tot op heden werd hierover geen inhoudelijke informatie verstrekt, noch aan ons, noch aan de gemeenteraad. Onbegrijpelijk natuurlijk, maar wel geheel in lijn met het troebele beeld dat we tot nu toe hebben over het hele megamestvergisterproject.

Na enig doorvragen van de oppositie werd door de wethouder geantwoord dat er een voorlopig koopcontract op tafel ligt voor de aankoop van bouwgrond op De Laarberg waarin geen einddatum voor de aankoop is vastgelegd. Er zijn twee mogelijkheden: de wethouder is niet juist geïnformeerd of RMS heeft een volstrekt 'uniek' voorlopig koopcontract gekregen. In een normaal voorlopig koopcontract staat immers altijd een einddatum vermeld waarbinnen de aankoop gerealiseerd moet worden met daarin soms een mogelijkheid tot eventuele verlenging.

Als de informatie van de wethouder juist is dan lijkt het ons niet meer dan logisch dat wordt onderzocht wie hiervoor verantwoordelijk is. Het is zeer onwaarschijnlijk dat de directie van De Laarberg deze vreemde voorwaarde zonder terugkoppeling en/of toestemming van de toezichthouders (lees: gemeentebestuur van Berkelland en Oost Gelre) heeft opgenomen in het contract. Wij weten ondertussen dat het voorlopig koopcontract in 2013 is afgesloten en dat tot op de dag van vandaag het bouwterrein braak ligt. De Laarberg verwacht dat RMS de grond in het tweede kwartaal van 2020 gaat aankopen. Dat is volgens de oppositie in de raad en daar sluiten wij ons bij aan, volstrekt onmogelijk gezien de huidige stand van zaken met betrekking tot het ontbreken van vergunningen, subsidies etcetera.

Zoals we al eerder aangaven, kan RMS opnieuw de procedure van vergunning-aanvragen doorlopen. Op deze manier kan RMS nog heel lang de veel gevraagde bouwgrond blokkeren en zo de industriële ontwikkeling en werkgelegenheid op De Laarberg tegenwerken. Dat alles blijkbaar met instemming van het gemeentebestuur van Berkelland en Oost Gelre?

Er gaan op dit moment geruchten, die overigens door wethouder Frank werden bevestigd, dat RMS overweegt een nieuwe vergunning te gaan aanvragen. Wij wachten rustig de ontwikkelingen af, eerst maar eens zien of de rechtbank iets heel laat van de Wnb-vergunning en als het dan toch nodig is, komen wij zeker opnieuw in actie.

'Een ezel stoot zich in het algemeen niet tweemaal aan dezelfde steen', maar misschien kennen ze dit gezegde in Duitsland niet?


www.MegaMestVergisterGroenloNee.nl

www.facebook.com/megavergister

twitter: @megavergister

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant