Afbeelding

Keipraot van Kiezel

Opinie

Het doorgeefcadeau

U kent ze vast nog wel van vroeger; de doorgeefcadeautjes. Cadeautjes die zo onpersoonlijk en 'praktisch' waren dat je ze met een gerust hart door kon schuiven naar de volgende jarige. In de jaren zeventig en tachtig gebeurde dat dan ook regelmatig. Soms zat zelfs het originele cadeaupapier nog om het stuk zeep of de fles wijn. Je moest wel een goed geheugen hebben of een hele administratie bijhouden om er voor te zorgen dat het doorgeefcadeautje niet per abuis weer bij de oorspronkelijke gever terecht kwam, wat ook nog wel eens een enkele keer gebeurde.

De gemeente Oost Gelre met in het college twee partijen die wel houden van Hollandse tradities, heeft dit oude gebruik onlangs weer nieuw leven ingeblazen. Nu met de Sint in aantocht is het dan ook een goed moment om het doorgeefcadeau te her-introduceren. Zelf kreeg de gemeente van het Rijk een 'cadeau' in de vorm van een begrotingstekort van 2 miljoen door het overhevelen van de jeugdzorg en Wmo naar de plattelandsgemeentes, nu geven zij dit cadeau door aan de Sociale Dienst Oost Achterhoek. Uit de zak van de Goedheiligman toveren het college van VVD en CDA een fijne korting van maar liefst 600.000 euro te voorschijn. Niet eenmalig, nee structureel per jaar! Wat een gulle geste. Wat je daar allemaal niet (meer) van kunt kopen.

Maar ook de jeugdzorg zelf, mede 'veroorzaker' van alle geldproblemen mocht op een cadeautje rekenen. De gemeente gaat hier minder geld aan uitgeven door in te zetten op preventie. Ook een manier om het probleem in de toekomst op te lossen. Ik vraag me alleen af hoe de gemeente dat precies voor zich ziet. Iets in de vorm van gratis anticonceptieverstrekking, vermoed ik. Onder het motto: 'Problemen aanpakken bij de bron'.

De oppositiepartijen liepen eensgezind te hoop tegen de gulheid van het college. Het ene na het andere amendement en motie werd ingediend maar het college liet zich niet van de wijs brengen en hun partijleden stemden keurig voor de door hun wethouders opgestelde begroting. Logisch, iets wat je zelf bedacht hebt, ga je natuurlijk niet afkeuren. Sterker nog, hoe harder een ander daar tegenin gaat, hoe meer je van je eigen gelijk overtuigd raakt. Een psychologisch fenomeen dat we wel bij meer Sinterklaas-kwesties in dit land terugzien.

Zondag komt de Sint weer in Lichtenvoorde maar feestelijk is de sfeer in de Keistad beslist niet te noemen. Volgens mij moet hij er eerst nog even een paar uit het gemeentehuis op zijn knie nemen.


Kees Kiezel

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant