Buurtbewoners nu goed voorbereid om eerste hulp te kunnen bieden bij een hartstilstand. Foto: PR Action & Care
Buurtbewoners nu goed voorbereid om eerste hulp te kunnen bieden bij een hartstilstand. Foto: PR Action & Care (Foto: )

Buurtbewoners Havik hartveilig dankzij AED

LICHTENVOORDE - De meeste hartstilstanden komen voor in woonwijken. Bewoners van de Havik in Lichtenvoorde namen daarom het initiatief om een AED (Automatische Externe Defibrillator) aan te schaffen voor hun buurt.

De kans om een hartstilstand te overleven wordt vergroot door binnen zes minuten hulp te verlenen. Naast hartmassage en beademing is een AED hierbij een essentieel hulpmiddel. In de Havik ligt een waterpartij en een speeltuin en dit trekt altijd mensen. In geval van nood is het daarom fijn dat er snel hulp kan worden geboden door de omwonenden.

Professionele opleiding
Maar een AED-apparaat en welwillende buurtbewoners alleen zijn niet voldoende. Kennis over de werking van het apparaat en handelingsbekwaamheid in het geval van een hartstilstand zijn cruciaal. Vijftien Havik-bewoners hebben zodoende de Reanimatie/AED-cursus gevolgd bij Action & Care. Bij instructrice Karin Gierkink leerden ze met behulp van een reanimatiepop en een AED-apparaat hoe ze bij een hartstilstand verantwoord en efficiënt kunnen handelen. De bewoners zijn nu goed voorbereid om hulp te kunnen bieden tot professionele hulpverlening ter plaatse is.

Hartslagnu.nl
Action & Care heeft na afronding van de opleiding een registratie gedaan bij de Nederlandse Reanimatie Raad. Hiermee konden de buurtbewoners zich aanmelden bij Hartslagnu.nl. Dat is het netwerk van burgerhulpverleners dat nu vergroot wordt met de Lichtenvoordse nieuwbouwwijk en worden de Havikers gealarmeerd bij een noodgeval in hun buurt.

De gemeente Oost Gelre vindt het belangrijk dat er een grotere dekking van AED's komt en nog meer burgerhulpverleners. Zodoende is het initiatief beloond door de AED volledig te vergoeden.
Wie z'n buurt ook hartveilig wil maken kan voor meer informatie contact opnemen met Action & Care in Lichtenvoorde.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden