Verschillende corsogroepen zullen straks een nieuw onderkomen krijgen op Flierbeek. De SBL wil zo min mogelijk versnippering van bouwlocaties.
Verschillende corsogroepen zullen straks een nieuw onderkomen krijgen op Flierbeek. De SBL wil zo min mogelijk versnippering van bouwlocaties. (Foto: Kyra Broshuis)

Flierbeek in beeld voor nieuwe corsohallen

LICHTENVOORDE- Er lijkt een oplossing te komen voor de verschillende corsobouwgroepen in Lichtenvoorde. Al jaren kampen de groepen met gebrek aan ruimte om de praalwagens te bouwen. Aan de Lievelderweg in Lievelde zijn al wel wat extra plekken gecreëerd die ruimte bieden aan vier groepen. De corsogroep Van Reedestraat moest direct na het corso van dit jaar hun tijdelijke bouwlocatie verlaten. Hoogste tijd voor een oplossing dus. En die lijkt nu nabij.

Door Kyra Broshuis

Flierbeek fase 3
Wethouder Marieke Frank van de gemeente Oost Gelre laat weten dat er schot in de zaak zit. “De locatie Flierbeek fase 3 is nu in beeld als potentiële locatie voor de corsobouwers. Op deze locatie staat ook de nieuwe fietscrossbaan van de FCCL gepland. Als we beide voorzieningen combineren, kan dat voordelen opleveren zoals bijvoorbeeld kostenbesparing door het multifunctioneel gebruik van de parkeerplaatsen.” De gemeente én de SBL (Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde) willen in goed overleg met de buurt komen tot een plan.

Geen plek meer op industrieterrein
Door de economische verbetering van de afgelopen jaren hebben de corsogroepen, die nu nog te gast zijn op het industrieterrein, een probleem met permanente huisvesting. Twee groepen moeten al dit jaar op zoek naar een nieuwe plek en drie andere is aangegeven rekening te houden met een opzegging van het contract”, legt Herman van der Haar uit. “ De bouwlocatie Lievelderweg is een plek waar vier groepen gehuisvest zijn. De samenwerking verloopt daar prima. De kwaliteit van de corsowagens en het aantal vrijwilligers van de twee ‘kleine’ groepen is gestegen sinds zij op deze plek bouwen.” Voor de SBL zou een plek op het Flierbeek perfect zijn, zegt de wethouder. “Zeker gezien de route naar het feestterrein voor de wagens maar ook vanwege het sociale aspect. Zes verschillende bouwlocaties in Lichtenvoorde brengt niet de samenwerking zoals die er nu is aan de Lievelderweg. Bovendien zouden verschillende locaties ook weer meer verkeersbewegingen opleveren. Daarnaast gaat het nu ook om een duurzame oplossing omdat wij als gemeente deze locatie jarenlang in stand zullen houden.

Niet meer opbouwen en afbreken
Ter Haar is blij met de nieuwe mogelijkheid: “We willen heel graag toe naar vaste bouwlocaties zodat de groepen niet telkens weer tenten hoeven op te bouwen en af te breken. Ik verbaas me altijd over de passie en de inzet omdat dat elk jaar weer opnieuw te doen. Het kost de groepen ook nog eens een boel geld. Aan de Lievelderweg mogen we straks vier vaste locaties bouwen en op Flierbeek mogen zeven ruimtes komen voor corsobouwers. We zijn hier heel blij mee. We gaan nu eindelijk toe naar een stabiele situatie; ontzettend belangrijk voor het voortbestaan het corso.” De nieuwe buurt heeft inmiddels een brief ontvangen van de gemeente en er komt een bijeenkomst voor alle partijen. De verwachting is dat de uitvoering in 2021 kan plaatsvinden.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden