Regelmatig worden er (lege) zakjes wiet en andere drugs gevonden in op verschillende dealerplekken in Oost Gelre. Foto: PR
Regelmatig worden er (lege) zakjes wiet en andere drugs gevonden in op verschillende dealerplekken in Oost Gelre. Foto: PR

Twee mannen verdacht van drugs dealen aangehouden in Oost Gelre

Algemeen

Gemeente en politie willen toename drugsgebruik bestrijden

LICHTENVOORDE - De politie heeft dinsdagochtend twee verdachten van het bed gelicht in Lichtenvoorde. De twee, 18 en 22 jaar oud, woonden ieder nog bij hun ouders thuis en zouden drugs dealen in Lichtenvoorde en omliggende plaatsen. De gemeente geeft bij monde van burgemeester Annette Bronsvoort te kennen dat het aanpakken van drugsgebruik en het verspreiden ervan prioriteit heeft binnen Oost Gelre en dat deze aanhoudingen en het onderzoek laat zien dat er serieus werk van wordt gemaakt. "Het gebruik van drugs lijkt steeds normaler te worden. Maar dat is het niet. Daarom gaan wij het drugsgebruik met krachtige maatregelen te lijf."

Het dealen van soft- en harddrug gebeurde volgens Herman ter Haar van de politie in Oost Gelre veelal op parkeerplaatsen vanuit de auto. De politie heeft de afgelopen maanden gewerkt aan het onderzoek en besloot de twee vermeende dealers op dinsdagochtend op te pakken. Er werden op drie verschillende plekken een inval gedaan door agenten. De twee verdachten worden verhoord en ook een aantal van de gebruikers is inmiddels gehoord in de zaak. Hiermee hoopt de politie een goed beeld te krijgen van zowel het drugsgebruik in Oost Gelre als de criminele activiteiten die daaraan verbonden zijn.

De gemeente Oost Gelre is er, op voorspraak van de gemeenteraad, alles aan gelegen om het drugsverbruik in de gemeente te beteugelen. "Het laatste anderhalf jaar kregen we signalen dat er in toenemende mate drugs worden gebruikt in onze gemeente", zegt burgemeester Annette Bronsvoort. "Maar gelukkig heeft de gemeenteraad zich unaniem uitgesproken dat de norm in onze gemeente 'geen drugs' moet zijn. Daarom heeft de politie het tot prioriteit gemaakt en is het ook als zodanig in het integraal veiligheidsplan opgenomen. De politie heeft capaciteit vrijgemaakt voor de opsporing en wij als gemeente zijn bezig met de preventie, met bezoeken aan scholen en voorlichtingen voor leerlingen en ouders. En ook bij sportverenigingen, die soms ook zelf vragen hoe ze met drugsgebruik om moeten gaan. We werken samen met Iriszorg en hebben ook nadrukkelijk oog voor de mogelijke ondermijning. Voor dat laatste hebben we de hulp nodig, ook in het buitengebied, van onze inwoners die signalen van drugsproductie, hennepkwekerijen en dergelijke melden bij de gemeente, de politie of bij Meld Misdaad Anoniem. Zo proberen we hier als het ware een dam op te werpen."

Klapdag
In de ochtend van dinsdag 19 november zijn de twee verdachten, inwoners dus van Lichtenvoorde, aangehouden. "We hadden gisteren de zogenaamde 'klapdag'", zo omschreef Herman ter Haar de wijze waarop hij en zijn collega's van de politie een dag eerder met machtsvertoon de twee jonge mannen van hun bed lichtten en vervolgens de huiszoekingen verrichtten. "Ook zijn we druk geweest met gebruikers verhoren. Maar dat is nog best lastig omdat iedereen zo zijn belangen heeft; de gebruikers willen namelijk anoniem hun drugs kunnen gebruiken en willen dat de aanvoer niet wordt verstoord. Maar we hebben al wel een beter beeld kunnen krijgen op de schaal waarop er drugs wordt gebruikt in deze gemeente en we willen mensen die het nodig hebben snel in de hulpverlening krijgen."

"De laag boven de dealers hebben we echter nog niet te pakken," bekent Ter Haar, "maar we konden niet veel langer wachten met tot actie over gaan, omdat zo'n onderzoek met relatief grote capaciteit druk legt op onze personele bezetting."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant