Afbeelding

Keipraot van Kiezel

Algemeen

Uber die Grenze

Afgelopen week ontving ik post van de provincie Gelderland. De formeel uitziende envelop bevatte een uitnodiging om mee te doen aan een onderzoek naar het koopgedrag van mij als willekeurig gekozen inwoner van de gemeente Oost Gelre. Hoe dacht ik over het centrum van mijn woonplaats en welke tips had ik nog voor de gemeente? Aan zo'n onderzoek werk ik als kritische inwoner graag mee. Juist omdat Oost Gelre maar een relatief kleine gemeente is, doet je stem als geselecteerde burger er wel degelijk toe. Vergelijk het maar met een landelijke loterij en de bingo in het dorpshuis. Hoewel het aantal deelnemers aan landelijke loterijen miljoenen malen groter is dan aan de dorpsbingo, net als het aantal en de hoogte van de prijzen, is de kans dat je bij de dorpsbingo met een half varken naar huis gaat significant aanwezig.

De vragenlijst ging uit van de vraag waar ik de laatste keer en een na laatste keer inkopen had gedaan. Toevallig was ik afgelopen week met een van mijn familieleden in Bocholt. Daar kom ik zo'n twee tot drie keer per jaar, gewoon voor sfeer en de gezelligheid. Kaffee mit Kuchen, broodje Bratwurst, een ijsje in het overdekte winkelcentrum Arkaden, gewoon omdat het kan. Over de grens smaakt alles gelijk een stuk lekkerder en kijk je net weer even anders tegen de dingen aan.

Dat heb ik al als in een middagje 'over de grens' in Groenlo verblijf. Dat mag ik, want mijn oma kwam er vandaan. Ik dompel mij graag even onder in de historische sfeer binnen de grachten en de nonchalante air die de Grollenaren van nature over zich lijken te hebben. Slap ouwehoeren kunnen ze als de beste en ze nemen de dingen van alledag net wat minder serieus. Zo ongeveer als dat ze in de vestingstad voetballen; gezelligheid voorop en goede resultaten zijn een prettige bijkomstigheid. Eerlijk is eerlijk, zo'n relaxte houding daar kunnen we in de Keistad af en toe best eens een voorbeeld aan nemen.

Langzaamaan beginnen de grenzen tussen de beide grote kernen van Oost Gelre te vervagen. Dat ziet u terug in de berichtgeving in deze krant. Imkerverenigingen gaan samen, voetbalclubs vormen samen een G-team, grote evenementen als het Bloemencorso en de Slag om Grolle wisselen elkaars vrijwilligers uit. Dan blijft het toch bijzonder te constateren dat er 75 jaar na de bevrijding nog steeds aparte twee comité's 4 en 5 mei in Oost Gelre actief zijn.

Verbroedering is mooi maar blijkbaar bestaan er nog steeds grenzen.


Kees Kiezel

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant