Een mooie cheque voor de Pietenbrigade van de Sol-Sisters. Foto: PR Sol-Sisters
Een mooie cheque voor de Pietenbrigade van de Sol-Sisters. Foto: PR Sol-Sisters

'Ieder kind heeft recht op Sinterklaas'

Algemeen

'Pietenbrigade' Oost Gelre verrast kinderen minderbedeelden

Door Henri Walterbos

OOST GELRE - Naar de maand december wordt niet door iedereen reikhalzend uitgekeken. Eenvoudigweg omdat de middelen ontbreken om er de feestmaand van te maken zoals de laatste maand van het jaar vooral te boek staat. Een krappe beurs is er, om te beginnen, de reden van dat kleine kinderen soms helaas verstoken blijven van een sinterklaascadeautje, het levert ouders/verzorgers vaak slapeloze nachten en stress op. Dan is er voor de kinderen dus ook geen bezoekje van Sint of Piet, maar wel de volgende dag op school horen dat klasgenootjes wel een bezoek hebben gehad en cadeautjes kregen.

In 2016 werd voor het eerst de pietenbrigade in het leven geroepen. Het doel was gezinnen die weinig te besteden hebben de mogelijkheid bieden om een gratis pietenbezoek te bestellen, inclusief wat lekkers en een cadeau voor kinderen tot 8 jaar. Het initiatief krijgt ook dit jaar weer een vervolg. Net als afgelopen jaren is de actie ook dit jaar een samenwerking tussen Mazzel (Jongerenwerk Oost Gelre), de Voedselbank Oost Achterhoek, Sociale Dienst Oost Achterhoek, Hit It Dance Centre en Scouting Groenlo.
In de voedselpakketten die de Voedselbank in de gemeente Oost Gelre rondbrengt, wordt een briefje gestopt waarin de actie uitgelegd wordt, compleet met een mogelijkheid tot opgeven voor geïnteresseerden. Ook vanuit de gemeente worden mensen aangeschreven die ervoor in aanmerking komen. Scouting Groenlo, dat in Groenlo en omstreken bezoeken van Sint en Pieten aan huis, bedrijven en scholen verzorgt, ten bate van de verenigingskas, ondersteunt de actie van harte door de pietenpakken gratis uit te lenen.

Talie Wijlens van Mazzel is blij dat de succesvolle actie van afgelopen jaren een vervolg krijgt: "De reacties waren zeer positief. Onder de gezinnen waren ook nieuwe Nederlanders die korter dan twee jaar in Nederland wonen. Voor een aantal van hen was dit bezoek zelfs een eerste kennismaking met het sinterklaasfeest. Ieder kind heeft recht op Sinterklaas en we weten van de Sociale Dienst Oost Achterhoek dat het hard nodig is. Er zijn meer kinderen die hiervoor in aanmerking komen dan wij gedacht hadden."

Donatie SOL Sisters
Dit jaar wordt de pietenbrigade, net als vorig jaar, financieel mogelijk gemaakt door een donatie van 1.000 euro van de SOL Sisters uit Lichtenvoorde. Veronique Rouwhorst van SOL Sisters vertelt eveneens blij te zijn dat SOL Sisters de pietenbrigade ondersteuning kan bieden. "Wij zijn blij dat we zo'n donatie kunnen doen naast onze vaste donaties aan de Voedselbank en Kledingbank. Kleine projecten ondersteunen we ook graag als dat mogelijk is." SOL Sisters beheert in Lichtenvoorde met twaalf vrijwilligers een winkel in tweedehands kleding, is afhankelijk van de kleding die wordt binnen gebracht. Van de opbrengst worden goede doelen ondersteund.
Talie Wijlens is blij met de donaties. "De pietenbrigade is volledig afhankelijk van donaties. Dan is het fantastisch dat je zo'n prachtige donatie krijgt van SOL Sisters.
De actie wordt volledig uitgevoerd door vrijwilligers. Onder hen ook Piet Patrick, een cliënt van Stichting De Lichtenvoorde. "Via Marloes van den Berg van Perron 8 is hij bij ons terecht gekomen. Hij heeft de avond van zijn leven gehad. Prachtig toch. Ook dit jaar doet hij, samen met nog enkele cliënten, weer mee," lacht Talie.
"De actie is enkel bedoeld voor kinderen in Oost Gelre. We doen het in goed vertrouwen en gaan er niet van uit dat mensen misbruik maken van de situatie", is Talie vol vertrouwen en hoopt hij dat de actie een jaarlijkse traditie kan worden. Aanmelden voor een gratis bezoek van twee Pieten kan door een mail te sturen naar talie@alsjemazzelhebt.nl of bellen naar 06-10910260. Laat in de mail het volgende weten: de naam/namen van het kind/de kinderen, leeftijd, geslacht, adres en de woonplaats.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant