Afbeelding

Zeurpieten

Algemeen

Zeurpieten

Dit weekend kwam Sinterklaas aan in Nederland en ook in Oost Gelre, in beide grotere kernen. En dan geen hulpsinterklaas zoals in de buitengebieden, maar de echte. De goeie ouwe baardman blijft een opmerkelijk snelle reiziger voor zijn leeftijd. Hij had natuurlijk Pieten bij zich. Laat ik daar ook eens over gaan zeuren. Surprise.

Het zullen wel zwarte pieten zijn geweest (of: Zwarte Pieten, de enige variant met hoofdletter). Of waren er ook roetveegpieten of regenboogpieten bij? Van mij mag het allemaal, als ze maar kruidnoten (in de onwetende volksmond vaak pepernoten genoemd) bij zich hebben.
Pieten komen ze 's nachts door de schoorsteen - dat kunnen ze, ook als je alleen vloerverwarming hebt. Daar word je zwart van, of op zijn minst kom je onder de roetvegen te zitten. Welke schoorsteen regenboogpieten geveegd hebben, daar ben ik nog niet uit.

Er werd in Oost Gelre bij de intocht gelukkig niet gedemonstreerd. Bij de landelijke aankomst in Apeldoorn en in wat andere minder ontwikkelde oorden in niet-Achterhoekse streken, zoals de Randstad, was dat wel het geval.
Ik ben voor een inclusief Sinterklaasfeest, inclusief (adjectief) voor alle lieve kleine en grote kinderen. Maar exclusief (adverbium) demonstranten, of ze nou voor of tegen Zwarte Piet zijn. Demonstreren mag, dat is een grondrecht. En het is ook mijn grondrecht om iedereen die demonstreert tijdens de Sinterklaasintocht een sukkel te vinden. Ik vind wel dat de ene groep sukkels de andere groep sukkels fysiek met rust moet laten.

Als jij Zwarte Piet racistisch vindt, wees mijn gast. Het is niet aan een kleurloze om te beoordelen hoe het bij een gekleurde overkomt. Ik weet wel dat ik er nooit iets racistisch bij gedacht heb, en dan kijk ik kritisch naar mijn witte privilege.
Als jij juist vindt dat een niet-zwarte Piet Nederlands cultuurgoed verpest, wees ook mijn gast.

Maar hou allebei je aandachtsgeile (of aandachtswelkekleur dan ook) uitkraamorgaan dicht tijdens de Sinterklaasintocht. Of jullie oprecht zijn, ik betwijfel het, maar het zou best kunnen. Maar dat demonstreren niemand overtuigt en zelfs averechts werkt, daar is geen verder onderzoek voor nodig.
Het leven van de kinderen langs de kant kan in tegenstelling tot dat van jullie nog wél wat worden. Dus wees stil, blijf thuis en schrijf het gewoon van je af. Bijvoorbeeld als gedicht, die andere gezellige volkstraditie.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant