De charme van nieuwbouw

Ook in de Achterhoek komt men er niet onderuit. Met de gunstige economische situatie is er meer budget voor nieuwbouw en hier wordt goed gebruik van gemaakt. Hoewel sommigen van mening zijn dat geen enkel voordeel op kan wegen tegen de charme van een oud huis, klinkt voor anderen een nieuwbouwwoning als muziek in de oren.

Energielabel
Steeds meer straten worden ingevuld met nieuwbouw. Hoewel het misschien niet altijd zo schilderachtig aandoet als charmante oudbouw, bieden deze woningen veel voordelen voor hun bewoners. Energiebesparing is daar een van. Net zoals auto's, koelkasten en wasmachines hebben huizen tegenwoordig ook verplicht een energielabel. Deze labelen de huizen van G (niet zuinig) tot A +++ (zeer zuinig) Een nieuwbouwwoning zal altijd minimaal een A label hebben. Op deze manier wordt Nederland steeds een beetje groener. Maar het biedt ook voordelen voor de huiseigenaar zelf. Zo bespaart men, dankzij onder andere de goede isolatie, een hoop op energiekosten. Tegenwoordig worden er zelfs energienotaloze woningen gebouwd. Deze energieneutrale huizen wekken evenveel energie op als dat de huiseigenaar verbruikt.

Lage onderhoudskosten
Velen die overwegen te verhuizen, kijken huiverig naar het prijskaartje van een nieuwbouwwoning. Goedkoop zijn ze namelijk niet. Daarbij moet echter wel in gedachte worden gehouden dat het huis compleet nieuw is. De eerstkomende jaren heeft de huiseigenaar dus weinig tot geen onderhoudskosten. Daarnaast is het huis voorzien van de nieuwste technieken, waardoor men zich geen zorgen hoeft te maken over het gasloos wonen en alles wat daarbij komt kijken. Alles is bovendien goed geïsoleerd met lagere stookkosten en minder geluidsoverlast als gevolg.

Financiële voordelen
Bij de aankoop van een nieuwbouwwoning komt de overdrachtsbelasting niet ter sprake en dankzij de overbruggingsgarantie hoeft men geen rekening te houden met dubbele lasten. Ook makelaars- en taxatiekosten hoeven bij aanschaf van een nieuwbouwwoning niet betaald te worden. Bij een nieuw huis betaalt men bovendien wel een eerlijk bedrag. De prijs-kwaliteitsverhouding is meestal dik in orde. Tenslotte bieden sommige projectontwikkelaars de mogelijkheid om het oude huis aan hen te verkopen. Zo kan de financiering van een nieuwe woning sneller rond komen.

Huis renoveren
Niet iedereen zit op een verhuizing te wachten. Gelukkig biedt de overheid veel subsidies voor renovaties van oudere woningen die tot doel hebben het energielabel op te krikken. Een oud huis kan namelijk verbeterd worden door de juiste isolatie en verwarming toe te passen. Op deze manier hoeft een huiseigenaar niet te verkassen en kan hij uiteindelijk veel geld op zijn vaste lasten besparen. Om de energiekosten zo laag mogelijk te houden, is het daarnaast belangrijk zo min mogelijk te betalen voor de gebruikte energie. Om dit te bewerkstelligen, kan men gebruik maken van een energievergelijker.

Dit artikel wordt u aangeboden door Pricewise. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden