Carla Meekes, vrijwilligster bij Groepswoning Mariënhof. Foto: Theo Huijskes
Carla Meekes, vrijwilligster bij Groepswoning Mariënhof. Foto: Theo Huijskes (Foto: )

Carla Meekes is de vrijwilliger van de maand november

'Voor dit werk krijg je ongelooflijk veel terug!'

Door Theo Huijskes

LICHTENVOORDE - "Ik kan het iedereen om mij heen aanraden. Het doen van vrijwilligerswerk in de zorgsector in het algemeen en bij de in deze regio opererende Zorgcombinatie Marga Klompé in het bijzonder. In mijn situatie betreft het vrijwilligerswerk ten behoeve van Groepswoning Mariënhof in Lichtenvoorde. Het werk is ontzettend leuk om te doen. Het geeft je niet alleen een goed gevoel, maar wat belangrijker is, je krijgt er zoveel voor terug en dat met name van de mensen waarvoor je het doet. En wanneer datgene alleen nog maar een glimlach of een warme handdruk is, het gevolg is wel een voldaan gevoel waarmee je huiswaarts keert en vervolgens uitkijkt naar de volgende dag, ochtend of middag in het teken van het zijn van vrijwilliger."

In één van de vele gastvrije ruimtes van de luxueuze locatie Mariënhof aan de Lievelderweg in Lichtenvoorde heeft uw verslaggever deze keer een in alle opzichten geanimeerd gesprek met Carla Meekes, op 1 augustus 1948 in Vorden geboren en reeds geruime tijd woonachtig in Lichtenvoorde. De zowel representatief als verbaal sterk voor de dag komende Carla Meekes wil van meet af aan duidelijkheid scheppen door een statement te maken. "Dat ik deze krant te woord sta ten behoeve van de rubriek 'Vrijwilliger van de maand', mag niet worden gelezen dat die eer mij persoonlijk toekomt. Mijn medewerking hieraan moet worden gezien als een mogelijkheid om het totale vrijwilligersbolwerk, waarop de Zorgcombinatie Marga Klompé een beroep kan doen, in de schijnwerpers wordt geplaatst."

'De eer

'vrijwilliger

van de maand'

komt mij niet

persoonlijk toe

maar staat

symbool

voor alle 1200

vrijwilligers die

Marga Klompé

rijk is'

Maar liefst 1200 vrijwilligers
De Zorgcombinatie Marga Klompé, één van de grootste zorgorganisaties in Gelderland, doet haar werk niet alleen in de vorm van thuiszorg, maar tevens op maar liefst veertien zelfstandige locaties in de regio Oost-Achterhoek. Wat die locaties betreft, kan hierbij naast Mariënhof in Lichtenvoorde onder andere gedacht worden aan De Molenberg in Groenlo, Beth San in Aalten, De Hassinkhof in Beltrum en Vredense Hof in Winterswijk. In totaal werken bij Marga Klompé meer dan tweeduizend medewerkers en maar liefst twaalfhonderd waardevolle vrijwilligers.

"En juist aan dit laatste grote aantal, waarvan ik denk dat vele lezers van deze krant daar geen weet van hebben, wil ik graag de uitverkiezing van deze rubriek opdragen", aldus Carla Meekes, getrouwd met Paul Meekes, moeder van de kinderen Michel en Ellen en de trotse oma van een viertal kleinkinderen. "Na ons huwelijk zijn wij eerst woonachtig geweest in Groenlo om in de beginjaren negentig te verhuizen naar Lichtenvoorde, daarmee het genoegen proevende dat het niet alleen goed wonen is in het vestingstadje Groenlo, maar ook in de Keistad Lichtenvoorde. Dit laatste zeker omdat onze kinderen daar ook wonen."

Het is hier een warm nest
Sedert haar pensionering in augustus 2013 werkt Carla Meekes, die niet alleen op sportief maar ook op cultureel terrein actief is, als vrijwilliger bij Mariënhof. "Voorheen ben ik in eerste instantie als kraamverzorgster werkzaam geweest om vervolgens achttien jaar in een leidinggevende functie het bedrijfsrestaurant van de Nedap in Groenlo te runnen. Een mooie tijd, maar bij vlagen ook een moeilijke tijd, waarbij ik ervaren heb dat het met mannen gemakkelijker samenwerken is dan met vrouwen. Daarbij moet ik wel gelijk aantekenen dat die ervaring in mijn huidige vrijwilligerswerk niet aan de orde is. Het is hier een warm nest. Het werk ten behoeve van de bewoners vult voor mij ochtenden en bestaat daarbij uit het regelen van het ontbijt, het verzorgen van het haar en dergelijke van de vrouwelijke bewoners en het in de middag helpen bij de lunch. De overige periodes vullen wij dan met het doen van spelletjes, het voorlezen van verhalen van vroeger en bij mooi weer het maken van wandelingen, alsmede het bezoeken van familieleden. Daarnaast organiseren wij periodiek gemeenschappelijke activiteiten."

Groepswoning Mariënhof heeft een capaciteit om circa dertig personen te huisvesten. De bewoners zijn voornamelijk personen die kampen met de ziekte dementie. Medewerkers, mantelzorgers en vrijwilligers doen er alles aan om de bewoners een mogelijkheid van beschermd leven en wonen te kunnen aanbieden. Hen het gevoel te geven dat het leven, zoals zij dat voorheen hadden, op dezelfde voet wordt voortgezet. Dit alles afgestemd op het credo dat iedere cliënt op ieder moment van de dag het beste uit zijn of haar leven haalt.


www.margaklompe.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden