Foto:

Frank Zand | Samen stoppen

Samen stoppen

Volgens mij heb ik een serietje te pakken, misschien wel het begin van een rubriekje. Vorige week in 'Zeurpieten' had ik het over Zwarte Piet en de discussie of die wel of niet racistisch zou zijn. En dan is het maar een kleine follow-up naar het racisme op de sportvelden. En laten we het maar gewoon benoemen: op de voetbalvelden. Voetbal is altijd al de sport geweest met (niet alleen in absolute aantallen, maar ook relatief) het grootste aandeel mafklappers. Zowel onder de beoefenaars als onder het publiek.

Racisme, en andere vormen van discriminatie en belediging, het is er natuurlijk altijd geweest in het voetbal. Wie kent ze niet: hamas, joden aan het gas, kankerhomo (ik schrijf het maar gewoon uit) en dat soort stadiontröntjes. Ook in Nederland. Van de Amsterdam Arena tot en met het Loonbedrijf Wansink & Zonen-veld. Maar niet bij Longa, Grol, RKZVC, Erix, HMC, KSV en Vios. Denk ik, hoop ik. Want zo zijn wij niet. Wij zijn beter dan zij.

En nu is het onderwerp weer opgelaaid doordat een stel sneukneuzen tekeer ging tegen een donkere speler. In het betaalde voetbal, tussen FC Den Bosch en Excelsior. Mendes Moreira is ook uitgemaakt voor Zwarte Piet, daar heb je hem weer. En in deze context was dat echt geen kindervriend. De reactie van de racistisch toegezongen speler was indrukwekkend. Was het maar bij zijn reactie gebleven.

De trainer van Den Bosch reageerde aanvankelijk nogal fout, werd toen zelf weer bedreigd. Supporters (of wat daarvoor door moet gaan) zouden eerst wel en toen weer niet de Hitlergroet gebracht hebben. (En dat was allemaal nog voor de Versprechung van Marco van Basten.)

Daarna ging het goed bedoeld pas echt goed mis. Voetballers in een kring met de armen om elkaars schouders, borden en shirts met 'Samen tegen racisme', een minuut stilte. Zijn er al armbandjes? Hangt op het Marianum al een poster met 'Racismevrije school'?

Als ik een racistisch ronkende roodnek zou zijn, zou ik moeten lachen om wat ik bereikt heb. Wat voelt er nou machtiger dan de stilte van een massa brave burgers verstoren met je verbale braaksel in je doorgesnoven eentje? Of zorgen dat het hele vak gestraft wordt, of zelfs de hele club?

Denken die communicatiegenietjes en pr-wittepietjes die die campagnes bedenken nou echt dat er ook maar één nazi-hooligan (ik neem even de ergste categorie als voorbeeld) van mening verandert door een bordje langs het veld? Ik denk het niet. Of is het bedoeld voor normale mensen? Zoals ik; ja, zoals ik. Nou, ik weet het al, dus ik heb die moraalridderende gehurkte Jeugdjournaalplatitudes niet nodig.

Misschien helpt het voor die paar mensen die nog twijfelen. Ja, misschien wordt De Graafschap landskampioen. Maar slechtmensen met een bord voor de kop trekken zich vast niks aan van borden langs een veld bedacht door goedmensen met een bord voor de kop. Bewustwording werkt niet bij mensen zonder bewustzijn. Aanpakken van daders wel en onderzoek naar oorzaken van onbewustzijn ook. Ik wil niemand de zwarte piet toespelen, maar doe ff normaal en flikker toch op.

PS Deze column is medegeschreven door mijn getinte biseksuele Oost Gelrese medelezer met joodse roots, een Twents accent en een voorliefde voor korfbal. Net voor de deadline zijn we samen gestopt.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden