De gediplomeerde cursisten van de cursus 'beginnende imkers' met rechtsboven docent Bob Kliest.
De gediplomeerde cursisten van de cursus 'beginnende imkers' met rechtsboven docent Bob Kliest. (PR Imkers Oost Gelre)

Nieuwbakken imkers zelf aan de slag met behulp van buddies

LIEVELDE - Glunderende gezichten bij alle geslaagde deelnemers aan de cursus 'beginnende imkers' onlangs in het Bernard Vos Clubhuis in Lievelde. Tijdens de gezellige bijeenkomst waarbij de geslaagden hun diploma konden ondertekenen en ophalen waren ook een aantal geslaagden uit Vorden aanwezig. Voorzien van dit diploma kunnen de beginnende imkers nu zelf aan de slag, desgewenst met steun van ervaren leden, de zogenaamde buddies.

Onder leiding van de nieuwe voorzitter van Imkers Oost Gelre, Vincent Harbers, zijn de diploma's door de scheidende voorzitter van Imkers Nederland, Peter Arts, aan de geslaagden uitgereikt. Hij vertelde: "Imkeren is erg leuk. Helaas hebben de bijen ons studieboek niet gelezen en cursus ook niet gevolgd. Dingen kunnen anders zijn dan je had gedacht. Ervaring is dan erg prettig om je verder op pad te helpen."

De cursussen worden gegeven door gediplomeerd docent Bob Kliest, met ondersteuning van Anton te Brake en Remco Smeets. In de uit 16 bijeenkomsten bestaande beginnerscursus is er veel aandacht voor de praktijk en naast de nodige theorie is er veel aandacht voor het werken in en met de bijen. In de ochtend tussen 10 en 12 uur is er aandacht voor theorie. Voorzien van dia's en een werkboek wordt de nodige informatie aan de cursisten gegeven. Na de lunch wordt er met en tussen de bijen gewerkt tot een uur of 4. Dit werken met de bijen gebeurt in een bijenstal met ongeveer 40 tot 60 bijenkasten. Onder leiding van de cursusleider krijgen de cursisten en bijenkast toegewezen en gaan de kast openmaken. En dan kunnen ze aan hun opdracht gaan werken die ze in de ochtend hebben gekregen. In het begin is het een eenvoudige opdracht, bijvoorbeeld: open de kast en zoek de koningin. Verder in de cursus kan de opdracht bijvoorbeeld zijn: maak een aflegger. Dat is een manier om het bijenvolk te splitsen en zo een nieuwe volk te maken. Tijdens de zomervakantie krijgen de cursisten een bijenvolk mee om daar voor te zorgen. Na de vakantie komen cursist en bijenvolk weer terug en kan de cursusleider zien hoe de cursist het gedaan heeft.

Voor het komende jaar organiseert Imkers Oost Gelre bij voldoende deelname opnieuw een beginnerscursus. Belangstellenden kunnen zich voor nadere info of direct opgeven melden bij Pieter van Eijck telefoon 06-22198015 of zich hier aanmelden.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden