Carolien te Winkel en Emil Kolkman. Foto: Mark Ebbers
Carolien te Winkel en Emil Kolkman. Foto: Mark Ebbers

Onmundige Kerst

Eten en drinken, vertier en vooral 'een gezellig en informeel samenzijn'

Door Mark Ebbers

LICHTENVOORDE - Het idee om iets te doen voor eenzame senioren ontstond eind vorig jaar. Maar organisatorisch lukte het toen niet meer. Dit jaar gaat het er wel van komen, onder de naam Onmundige Kerst, bij Den Diek in Lichtenvoorde. Emil Kolkman en Carolien te Winkel, mede-eigenaar en medewerker van OK Makelaar & Hypotheken, zijn enthousiast en merken dat er behoefte aan is.

Carolien is naast haar werk bij OK ook werkzaam in de wijkverpleging. Ze komt bij mensen thuis en komt zo ook in aanraking met mensen die zich eenzaam voelen. Een gevoel dat zich juist tijdens de feestdagen extra manifesteert. "Carolien is de grondlegger van Onmundige Kerst", vertelt Emil, die het idee van zijn medewerker oppakte en het met OK op zich nam.
"We sponsoren al wel verschillende zaken in Lichtenvoorde, zoals festivals," kijkt hij terug, "maar we wilden ook wat voor een andere doelgroep doen." Een doelgroep die waarschijnlijk niet op festivals komt. "Vanuit mijn eigen netwerk ontdekte ik dat ook mensen van wie ik het niet had verwacht, zich toch vaak eenzaam voelen. Met hen willen we samen kerst gaan vieren."
Emil en Carolien kozen bewust voor Eerste Kerstdag, een dag dat bijna alles dicht is, een dag die veel mensen thuis doorbrengen, en een dag dat veel alleenstaanden met een klein netwerk zich extra eenzaam kunnen voelen.

Er is eten en drinken, er is vermaak en er zijn activiteiten. "Het is vooral laagdrempelig", zegt Emil. "Mensen kunnen meedoen aan bijvoorbeeld sjoelen, maar ze kunnen ook gewoon gezellig bijkletsen. Wat ze maar willen."
Na ontvangst met een kop koffie of thee met wat lekkers erbij, is er een stampottenbuffet. Met naast de traditionele Hollandse kost onder andere ook verschillende rijstgerechtjes. Alles wordt bereid door een professionele kok. Er zijn vegetarische gerechten en met dieetwensen wordt rekening gehouden.
Enkele muzikanten zorgen voor passende muziek, er worden films over oud Lichtenvoorde getoond en er zijn spellen waar mensen aan mee kunnen doen. En natuurlijk is de zaal helemaal in kerstsfeer. "Een gezellig en informeel samenzijn. Kortom: een leuke middag met elkaar", vat Emil het samen. "En het mooie is: het is gratis."

Er hebben zich al enkele tientallen mensen uit Lichtenvoorde en omgeving aangemeld, maar er is nog wat plek. Men kan zich aanmelden op drie manieren. Telefonisch bij Carolien te Winkel 06-36293986 of bij OK 0544-371979. Via e-mail: kerst@okdashelder.nl. Of persoonlijk op het kantoor van OK aan de Nieuwmarkt 131 in Lichtenvoorde. Via die wegen kunnen mensen ook meer informatie krijgen. Belangstellenden die geen vervoer hebben, kunnen worden opgehaald en weer thuisgebracht. Ook zij die gebruik maken van een rollator of een rolstoel.
Onmundige Kerst begint op 25 december om 11.00 uur en duurt tot ongeveer 16.30 uur. Mensen gaan niet met lege handen naar huis: ze krijgen een weggevertje mee en een kerstgroet gemaakt door leerlingen van Het Bariet. De locatie is Den Diek, Dijkstraat 30 in Lichtenvoorde. Opgave kan nog tot en met dinsdag 10 december.

Meer berichten