Het bestuur van De Helpende Hand in de keuken van de Antoniushove.
Het bestuur van De Helpende Hand in de keuken van de Antoniushove.

'De Helpende Hand' stopt na ruim veertig jaar

Algemeen

'Het is een hele betrokken club met veel plichtsbesef'

Door Barbara Pavinati

OOST GELRE - Maar twee of drie keer in hun hele geschiedenis heeft Stichting De Helpende Hand geen maaltijd bezorgd. Dit was toen te wijten aan erbarmelijke weersomstandigheden. Alle andere dagen hebben de chauffeurs in het ruim veertig jarig bestaan altijd trouw de maaltijden op de adressen afgeleverd. Op dit moment bezorgen ze 70.000 maaltijden per jaar. De Antoniushove gaat verbouwen en in hun nieuwe pand komt geen centrale keuken. Voor de Stichting een reden om te stoppen. Het bestuur met Bertus Hakvoort (voorzitter), Felix Elsinghorst (secretaris) en Arnold van der Linden (penningmeester) vertelt: "De vrijwilligers die bij de club zijn, zijn er langdurig bij. Dat tekent de goede sfeer in deze groep. Als ze een keer niet kunnen bezorgen, voelen ze zich bezwaard. Het is een hele betrokken club met veel plichtsbesef. 43 van de 54 chauffeurs die we hebben gaan per 30 december over naar de nieuwe stichting 'Stichting Tafeltje Dekje Oost Gelre' en ook 120 huidige klanten gaan over. Bertus Hakvoort en Joop Hubers, coördinatie chauffeurs, gaan voorlopig mee naar de nieuwe stichting."

De Stichting bestaat uit bezorgers, administratieve krachten, mensen die het kantoor dat gecoördineerd wordt door Riet te Poele bemannen, en het bestuur. Felix: "De nieuwe Stichting heeft er baat bij dat ze in een gespreid bedje komt. Wij dragen alles heel netjes over. Dat heeft ons wel veel werk gekost met het kader van de Wet op de Privacy. Het is voor de klanten hartstikke fijn dat ze nu weer een instantie hebben die ze een maaltijd bezorgt". De nieuwe Stichting gaat samenwerken met Apetito en 't Zwaantje. Apetito levert de maaltijden en 't Zwaantje slaat ze op, maakt ze warm en doet ze in warmhoud-boxen. Vrijwillgers bezorgen de maaltijden.

Groeiend aantal klanten
Ongeveer veertig jaar geleden is de 'De Helpende Hand' opgericht door toenmalig pastor F.M. van den Brom en onderwijzeres E.M.A. Bomers uit Lichtenvoorde. Zij zijn begonnen in het klein met een 1000 maaltijden per jaar. Eerst werd het eten opgehaald in Groenlo bij de keuken van het ziekenhuis, daarna gingen ze naar de Antoniushove in Lichtenvoorde. In de beginjaren was er een brede doelstelling en wilden ze aan iedereen hulpverlenen die het nodig had. Denk daarbij aan koken voor de ouderen, het begeleiden naar ziekenhuizen of helpen in het huishouden. Later namen de zorginstellingen deze taken op zich en was die hulp niet meer nodig. Uiteindelijk worden er vanaf begin 2000 alleen maaltijden bezorgd. Het aantal klanten groeit door de vergrijzing en het feit dat mensen langer thuis moeten blijven wonen. Voordat mensen een maaltijd mogen ontvangen volgt er een intake thuis. De klanten kunnen steeds voor drie weken uit twee verschillende maaltijden kiezen: soep, een warme maaltijd, rauwkost en een toetje. De chauffeurs bezorgen deze maaltijden. De mensen kijken altijd naar dit contact met een kort praatje uit, omdat het soms het enige moment is dat ze iemand zien op een dag. Als ze zelf de lijst niet kunnen invullen, helpt de chauffeur ze. Joop Hubers, coördinator chauffeurs vertelt: "Een chauffeur moet in een uur ongeveer 20 maaltijden rondbrengen die nu nog uitgeleverd worden bij de Antoniushove. De bezorgers hebben een vaste wijk. Er zijn 54 chauffeurs en 18 begeleiders. Elke dag zijn er 10 chauffeurs onderweg."

Het bestuur kijkt terug op een zeer prettige en uitstekende samenwerking met Careaz/Antoniushove en dankt alle betrokkenen, met name de maaltijdbezorgers, de keukenmedewerkers, de chauffeurs van de Antoniushovebus en de medewerkers op kantoor en van de administratie.

Vrijwilligers
De nieuwe Stichting Tafeltje Dekje Oost Gelre is op zoek naar chauffeurs. Interesse? Mail naar: f.g.elsinghorst@upcmail.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant