Janneke ter Bille
Janneke ter Bille (Foto: Peter Lagerweij)

Conduct10pubercoach

Altijd heb ik, Janneke ter Bille, al geweten dat ik wilde werken met kinderen en jongeren. Het was dan voor mij ook niet moeilijk om na de middelbare school een opleiding te kiezen. Na het afronden van de opleiding onderwijsassistent en daarna de Pabo, ben ik begonnen als invaller. Na twee jaar heb ik de overstap gemaakt naar het (voortgezet) speciaal onderwijs. Om mijn kennis te verbreden en verdiepen heb ik de Master special education needs en de master pedagogiek gedaan en afgerond.

In augustus 2019 is mijn droom uitgekomen en is Conduct10 pubercoach ontstaan.
Conduct betekent 'gedrag', maar ook 'begeleiden', 'meelopen' en 'vergezellen'. In mijn coaching richt ik mij op pubers in de leeftijd van 10 tot 20 jaar. De puberteit is een fase waarin pubers op zoek gaan naar wie ze zijn en wat ze willen. Wie ben ik? Wat kan ik? Hoe wil ik eruitzien? Met wie wil ik omgaan? Ze ontwikkelen hun eigen identiteit. Daarnaast zijn er nogal de verwachtingen uit de omgeving waar een puber aan wil voldoen. Veel pubers zijn daar onzeker over en daardoor ook kwetsbaar en beïnvloedbaar.

Wanneer een puber met bepaalde (sociaal-emotionele) dilemma's rondloopt en hier niet alleen uitkomt, kan je als ouder het gevoel hebben even geen contact te krijgen. Je puber zit in de fase waarop hij/zij zich gaan afzetten tegen zijn ouders en op zoek naar zijn of haar eigen personaliteit. Het is belangrijk voor pubers om zich begrepen te voelen en erkenning krijgen voor deze dilemma's, juist als ze zich tegen hun ouder(s) afzetten.

Wat ik belangrijk vind is dat een puber tevreden is met wie hij/zij is en dat ze een positievere mindset ontwikkelen. Wanneer je een positieve mindset hebt, ga je meer uit van je eigen mogelijkheden en kwaliteiten. Pubers kunnen namelijk al heel veel en zijn in het bezit van vele talenten. Ik help hen om deze talenten weer naar boven te halen en ze te gebruiken.

Wanneer ik een puber coach ben ik een luisterend oor, stel ik vragen om bij de kern van de hulpvraag te komen en om de puber te triggeren, stimuleer ik hem/haar om zelf in actie te komen en zichzelf en zijn gedachten te begrijpen.

De coaching kan bij de puber thuis, maar kan ook op afstand (via videobellen). Het is voor mij belangrijk dat ik kan zien wat het gesprek met je doet en ik kan inhaken op datgene wat er gebeurt.

Mijn coaching is gericht op een positief veranderproces en ik ga uit van de mogelijkheden en oplossingen die de puber (onbewust) al bezit. Het is belangrijk dat pubers weer bewust worden van wat ze eigenlijk allemaal al in huis hebben. In ons gesprek zal de puber handvatten krijgen waardoor ze zich weer bewust worden van hun eigen mogelijkheden en kwaliteiten. Op deze manier kunnen de kwaliteiten en mogelijkheden van de puber als hulpbron worden ingezet in andere situaties. Dit zal de zelfstandigheid en zelfredzaamheid vergroten.

Mijn quote: 'Je hebt deze kracht altijd al gehad, lieverd. Dat moest je alleen nog maar beseffen!' Wizard of Oz

Meer informatie voor zowel pubers als ouders is te vinden op mijn site www.conduct10.nl

Conduct10 pubercoach
Janneke ter Bille
Dr. Schaepmanstraat 9a
Telefoon: 0627146179
Email: info@conduct10.nl

Dit artikel wordt u aangeboden door Conduct10pubercoach. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Wat vindt u?

Wat vindt u? Moet het uiterlijk van Zwarte Piet veranderen?Reageren!