Columns

Geen cent teveel hoor!

Normaal gesproken heb ik het hier in deze column niet over de landelijke politiek maar nu moet me toch even iets van het hart. In onze gemeente waar wekelijks zo'n 70 gezinnen zijn aangewezen op de voedselbank, waar het gratis speelgoed van MaJa Trading voor minder bedeelden gretig aftrek vindt, waar de gemeente kunst-en vliegwerk uit moet halen om een begrotingstekort van 3 miljoen weg te werken, zal ons college likkebaardend hebben toegekeken hoe met de verkoop van energiebedrijf Eneco verschillende gemeenten miljoenen te verdelen kregen. Het zij ze gegund, hoewel ik me altijd af blijf vragen hoe verstandig het is om de regie over een van je eerste levensbehoeftes uit handen te geven. Goedkoper zal de energie er in ieder geval niet op worden, de koper wil er wel aan verdienen natuurlijk. Voorlopig houd ik mijn openhaardje nog maar even in ere, hoe politiek incorrect dat ook mag zijn.

Op dezelfde dag dat Eneco verkocht werd, publiceerde de Volkskrant een artikel waarin voor de zoveelste keer weer het gemarchandeer met de wachtgeldregeling aan de kaak werd gesteld. Dat veel pluche-plakkers niet vies zijn van een extra zakcentje mag bekend zijn maar de uitspraken van VVD-fractieleider Klaas Dijkhof vond ik ronduit schokkend. Deze 'Kloas' strijkt zonder blikken of blozen naast zijn jaarinkomen van € 120.589 als fractieleider iedere maand nog eens € 3.083 extra aan wachtgeld op. Dat is al de helft minder dan het jaar daarvoor maar het zijn bedragen waar menig doorsnee Nederlander (een medewerker hier op de redactie bijvoorbeeld) alleen maar van kan dromen. Laat staan de mensen die onderaan de sociale ladder bungelen. Een soort van bijkomstigheid omdat als Kamerlid arbeidsvoorwaarden niet onderhandelbaar zijn, aldus de VVD'er. Eigenlijk zoals dat voor heel veel arbeiders in ons kikkerlandje geldt; basisschoolleerkrachten, thuishulpen, pakketbezorgers, schoonmakers en verpleegkundigen. En er is meer. € 18.000 jaarlijks aan verblijfskosten, € 5000 voor binnenlandse reizen en € 10.000 aan overige vergoedingen. Jezus, wat een bedragen! Het lijkt wel of koning Willem Alexander de tarieven heeft vastgesteld, met zijn eigen leefstijl als basisnorm.

Tuurlijk, Dijkhof mag pakken wat ie pakken kan. En recht praten waarvan we hier in de Achterhoek zeggen 'Je praatje is mooi maar je smoesje deugt niet'. Maar wat ik werkelijk niet begrijp, is hoe je het aan jezelf kunt verantwoorden dat je je toch al propvolle zakken vult met de belastingcenten waarvoor alle Nederlanders zo hard gewerkt hebben. Ja, ook de mensen zonder betaalde baan die thuis voor kinderen, zieken of ouderen zorgen, vrijwilligerswerk doen of op een andere manier onbetaald maar broodnodig meehelpen om de maatschappij te laten draaien. De economie waarop Nederland draait, is niet die van de grote bedrijven maar die van de mantelzorgers en vrijwilligers.

Zolang er nog kinderen zijn die niet dagelijks voldoende gezonde maaltijden krijgen, ouders die met de feestdagen geen cadeautje voor hun kinderen kunnen kopen en mantelzorgers die hun baan op moeten zeggen omdat er geen plek is voor hun hulpbehoevende ouder, zolang zou je als weldenkend mens geen cent meer dan nodig is van het belastinggeld moeten verspillen, ook al heb je er juridisch gezien recht op. In Oost Gelre snappen we dat. We scoren landelijk niet voor niks het hoogste percentage op maatschappelijke participatie. Daar kunnen ze in Den Haag nog heel wat van leren.


Kees Kiezel

Meer berichten